Antena 3 CNN Actualitate DNSC, avertisment de securitate cibernetică: "Atenție la ofertele de angajare venite prin sms sau aplicații de mesagerie"

DNSC, avertisment de securitate cibernetică: "Atenție la ofertele de angajare venite prin sms sau aplicații de mesagerie"

Directoratul Național de Securitate Cibernetică (DNSC) le recomandă utilizatorilor să nu creadă orice ofertă venită pe mail, sms, platforme de mesagerie sau social media. Paşii de urmat pentru a nu cădea victime ale atacurilor cibernetice.

DNSC, avertisment de securitate cibernetică: "Atenție la ofertele de angajare venite prin sms sau aplicații de mesagerie"
Sursa foto: Getty Images I gorodenkoff
de Claudia Popovici    |    18 Aug 2023   •   16:25

Specialiștii DNSC le recomandă utilizatorilor să nu creadă orice ofertă venită pe mail, sms, platorme de mesagerie sau social media.

„Ofertele legitime de angajare nu vin prin mesaje simple de la persoane străine și necesită un proces de recrutare mai complex și mai îndelungat decât o simplă conversație pe platforme de mesagerie. Evitați furnizarea de date sensibile – date personale, date de autentificare sau date financiar-bancare – în cazul în care vă sunt solicitate explicit prin astfel de mesaje nesolicitate”, arată reprezentanții DNSC.

Aceștia spun că, dacă o ofertă pare prea bună ca să fie adevărată, trebuie să verificați existența ei pe canalele oficiale de comunicare ale companiei în cauză.

„De cele mai multe ori atacatorii se folosesc de imaginea unor branduri cu reputație pentru a păcăli utilizatorii, astfel că trebuie să fiți atenți la domeniul site-ului vizitat. Fiți răbdători și vigilenți atunci când întâlniți astfel de și analizați cu atenție detaliile, în special textul. Lipsa diacriticelor ar fi un prim indiciu. În plus, de cele mai multe ori, atacatorii vor folosi instrumente de traducere automată a textului din limba lor nativă, astfel că veți identifica lesne greșeli gramaticale, de sintaxă sau de exprimare, pentru că acel text nu este adaptat la rigorile limbii”, susțin specialiștii DNSC, citat de Mediafax. 

Conform acestora, cei care au oferit date financiare sau date de card în urma accesării unor astfel de link-uri pe social media trebuie să ia imediat legătura cu banca pentru blocarea cardului și monitorizarea tranzacțiilor din cont. Cei care au suferit pagube trebuie să depună o plângere la Poliția Română și să notifice Directoratul la 1911.

×
Parteneri
Stare de alertă în Cluj-Napoca, după ce o stradă principală s-a surpat
x close