Antena 3 CNN Actualitate Doar 6,3 la sută din totalul deşeurilor reciclabile generate în mediul urban sunt colectate selectiv. 40 la sută dintre ele reprezintă materie primă pentru economia ţării

Doar 6,3 la sută din totalul deşeurilor reciclabile generate în mediul urban sunt colectate selectiv. 40 la sută dintre ele reprezintă materie primă pentru economia ţării

Doar 6,3 la sută din totalul deşeurilor reciclabile generate în mediul urban sunt colectate selectiv. 40 la sută dintre ele reprezintă materie primă pentru economia ţării
Sursa foto: foto: Intact Images
17 Oct 2013   •   22:58

Doar 6,3 la sută din totalul deşeurilor reciclabile generate în mediul urban sunt colectate selectiv, în condiţiile în care aproximativ 40 la sută din deşeurile românilor reprezintă materie primă pentru economia ţării, potrivit MEDIAFAX.

În prezent, un român din mediul urban generează, în medie, aproximativ 346 de kilograme de deşeuri menajere pe an, în timp ce persoanele din mediul rural produc, în medie, de până la 3,5 ori mai puţin (aproximativ 95 de kilograme de deşeuri menajere pe an). Din acestea, deşeurile reciclabile reprezintă aproximativ 39 la sută în urban şi 52 la sută în rural, din care aproximativ jumătate sunt ambalaje.   

Rezultatele studiului arată că, în mediul urban, populaţia separă, în containerele dedicate de 1,1 metri cubi, 6,3 la sută (8,4 kilograme) din totalul deşeurilor reciclabile generate (134,6 kilograme de deşeuri reciclabile generate anual de o persoană). Restul de aproximativ 94 la sută se regăsesc în masa de deşeuri colectate în amestec şi trimise spre staţiile de sortare şi depozitele de deşeuri. Cele mai multe deşeuri reciclabile identificate de cetăţeni sunt cele de hârtie, urmate de cele de plastic şi de cele de sticlă.
   
Din masa totală de deşeuri reciclabile, cele de ambalaje reprezintă aproximativ 50 la sută (65 de kilograme), iar raportat la totalul deşeurilor generate anual de o persoanã în mediul urban (346 kilograme menajere), ambalajele reprezintă 18 la sută.

Dacă acum 10 ani, conform unui studiu similar, toate deşeurile de ambalaje erau trimise la gropile de gunoi, în prezent, 7,5 la sută din acestea sunt colectate în containerele speciale (respectiv 5 kilograme din totalul de 65 de kilograme de deşeuri de ambalaje generate anual de o persoanã, în mediul urban).
   
Studiu a fost realizat în perioada septembrie 2012 - august 2013, cu scopul de a evidenţia posibilitatea atingerii ţintelor stabilite prin Legea 211/2011 (Legea Deşeurilor) şi a determina tipurile şi cantităţile de deşeuri generate în gospodăriile populaţiei (cu precădere ponderea ambalajelor în acest flux).

Aceste date vor servi şi la stabilirea de noi obligaţii în domeniul reciclării ambalajelor la nivel naţional, domeniu pentru care, pentru 2013, s-au stabilit următoarele ţinte minime de reciclare: hârtie/carton - 60%; plastic - 22,5%; metale - 50%; sticlã - 50%.
   
Eco-Rom Ambalaje, compania deţinătoare a licenţei "Punctul Verde" în România, este o organizaţie de preluare de la agenţii economici a obligaţiei de reciclare şi valorificare a deşeurilor de ambalaje.
   
În prezent, aproximativ nouă milioane de români au acces la sistemul de colectare separată pus la dispoziţie de Eco-Rom Ambalaje. În parteneriat cu autorităţile locale şi operatorii de salubritate desemnaţi, organizaţia dezvoltă serviciile de colectare separată a deşeurilor de ambalaje în 450 de localităţi, cu aproximativ 165 mai multe decât în aceeaşi perioadă a anului trecut.

×
Subiecte în articol: deseuri reciclare
Parteneri
Cum va fi vremea în vacanța de Paște și când scăpăm de frig
x close