Antena 3 CNN Actualitate Doi mari campioni ai României, ignorați de stat. Niciunul nu primeşte indemnizaţie de merit, deși au vitrinele pline de trofee

Doi mari campioni ai României, ignorați de stat. Niciunul nu primeşte indemnizaţie de merit, deși au vitrinele pline de trofee

Au dus numele României peste hotare. Ne-au făcut cunoscuţi peste tot în lume. Li s-a cântat imnul naţional şi au plâns de emoţie cu mâna la piept. Sunt doi dintre veteranii de la popice. Ilie Hosu, dublu campion mondial, maestru emerit al sportului şi Sandor Sereş, antronor emerit.

Doi mari campioni ai României, ignorați de stat. Niciunul nu primeşte indemnizaţie de merit, deși au vitrinele pline de trofee
de Carmina Pricopie    |    01 Dec 2020   •   23:00

Cel din urmă este unic în istoria popicelor. Un antrenor pe care nimeni în LUME nu l-a egalat până acum. Curg medaliile pe el. Dar şi pe cel care poartă şi acum cu mândrie două de aur de la campionatele mondiale. Au vitrine cu trofee, diplome, titluri şi recunoştinţa publicului şi ATÂT. Niciunul nu primeşte indemnizaţie de merit de la Statul Român. Lista de aşteptare pentru acest drept e lungă. Iar un loc se eliberează doar dacă moare un alt sportiv.

Parcă ar fi fost ieri. Şi... parcă ieri s-a accidentat la genunchi, iar echipa de fete de la popice a rămas fără antrenor. Aşa a ajuns în 1976 antrenorul fetelor de la Electromureş.

"Am câştigat. Am câştigat 20 de campionate naţionale cu echipa Electromureş.

Patru medalii de aur la mondiale şi cinci la campionatele europene. 12 medalii de argint, 15 de bronz. Muncă şi emoţii  adunate toate acum într-o vitrină prăfuită", spune cu emoție Sandor Sereş.

Un alt personaj de poveste, dar ignorat de autorități, este şi dublul campion mondial la popice Ilie Hosu. Şi el, ca şi antrenorul cu 40 de ani în slujba sportului, îndeplineşte toate condiţiile pentru a primi indemnizație de merit. Dar toate locurile de pe lista acestora sunt ocupate.

Indemnizaţia este 6.240 de lei. Bani cu care ar trăi fără ajutorul copiilor. Mai ales că este insulino-dependent şi are multe alte probleme medicale. A depus dosarul în 2014. După 17 ani de antrenamente, cantonamente şi zeci de competiţii cu lotul naţional. Disciplină şi sacrificiu. În cantonament lansa pe săptămână între 1.300 şi 1.500 de bile. Adică între 4.000 şi 5.000 de kg.

Continuarea, în materialul exclusiv prezentat de Mihai Gâdea, la 'Sinteza Zilei":

×
Subiecte în articol: 1 Decembrie
Parteneri
Datoria neştiută de 7.200 lei pe care fiecare român o are
x close