Antena 3 CNN Actualitate Doi morți și doi răniți în incendiile puse intenționat. Peste 4.000 de hectare de teren au ars în 13 județe

Doi morți și doi răniți în incendiile puse intenționat. Peste 4.000 de hectare de teren au ars în 13 județe

G.M.
1 minut de citit Publicat la 10:14 10 Mar 2025 Modificat la 10:26 10 Mar 2025
padure arsa
Doi oameni au murit și doi au fost răniți în incendiile puse intenționat de oamenii care au vrut să își igienizeze terenurile.FOTO Facebook DSU

Doi oameni au murit și doi au fost răniți în incendiile puse intenționat de oamenii care au vrut să își igienizeze terenurile. În ultimele 24 de ore, au fost arse peste 4.000 de hectare de teren din 13 județe. Luni dimineață, pompierii mai intervin în cinci județe, unde încă sunt focare active.

În ultimele 24 de ore s-au înregistrat incendii de vegetație uscată și litieră de pădure, pe suprafețe considerabile în 13 județe (Alba, Bacău, Bihor, Buzău, Caras Severin, Gorj, Harghita, Hunedoara, Maramureș, Mehedinți, Sibiu, Timiș și Vâlcea), potrivit DSU.

A fost afectată o suprafață de peste 4.000 de hectare: 3.910 hectare au reprezentat vegetație uscată și 313 hectare litieră în fond forestier.

Luni dimineață mai erau active incendii în cinci județe – Alba, Caraș Severin, Hunedoara, Mehedinți și Vâlcea.

Principala cauză probabilă de incendiu este acțiunea intenționată a cetățenilor, care au urmărit igienizarea terenurilor. Arderile se manifestă pe suprafețe mari de teren și în zone greu accesibile forțelor de intervenție, potrviti DSU. 

Până în prezent, în urma incendiilor de vegetație au fost înregistrate 4 victime. Două persoane au murit - una în Maramureș în data de 07.03.2025 și una în Vâlcea în data de 09.03.2025). Două persoane au fost rănite rănite (un pompier din Caraș-Severin în data de 08.03.2025 și o persoană din județul Vâlcea în data de 06.03.2025). De asemenea, un pompier din cadrul ISU Caraș-Severin a acuzat stare de rău (în data de 09.03.2025), fiind transportat la spital.

Pentru stingerea incendiilor, au fost mobilizaţi peste 1.300 de pompieri militari, lucrători de la ocoalele silvice, echipe din cadrul Serviciilor Voluntare pentru Situaţii de Urgenţă, personal din cadrul Inspectoratului General de Aviaţie şi al Ministerului Apărării Naţionale, poliţişti, jandarmi, dar şi cetăţeni care s-au alăturat eforturilor de stingere.

Pentru a sprijini operaţiunile de stingere, o aeronavă Spartan a efectuat mai multe aruncări de apă în judeţul Caraş-Severin, în timp ce două elicoptere Black Hawk au acţionat în Hunedoara şi Vâlcea. Echipajele aeriene vor continua misiunile şi luni, în funcţie de evoluţia situaţiei din teren.

×
x close