Antena 3 Actualitate Dr.Theo Trandafirescu (New York): Vaccinul COVID-19 se ține la minus 70 de grade Celsius. Puține clinici și spitale din România au condiții pentru asta

Dr.Theo Trandafirescu (New York): Vaccinul COVID-19 se ține la minus 70 de grade Celsius. Puține clinici și spitale din România au condiții pentru asta

de Gabriel Dano    |    13 Sep 2020   •   21:20
Dr.Theo Trandafirescu (New York): Vaccinul COVID-19 se ține la minus 70 de grade Celsius. Puține clinici și spitale din România au condiții pentru asta
Sursa foto: Antena 3/ Hepta

Medicul Theo Trandafirescu, profesor universitar la facultatea de medicină 'Mount Sinai' și multispecializat în Medicina Internă, Pneumologie și Terapie Intensivă, cu experiență de peste 25 de ani în New York, a declarat, în cadrul unui interviu exlusiv Antena 3 că un eventual vaccin anti-COVID-19 va avea nevoie de niște condiții de depozitare, transportare și administrare foart greu de îndeplinit.

De exemplu, vaccinul la care lucrează compania Pfizer are nevoie să fie păstrat la minus 90 de grade Fahrenheit (minus 67 grade Celsius). Pe de altă parte, reputatul medic trage un semnal de alarmă în privința implicării politicului în știință.

"În ultima perioadă, ne uităm în toată lumea, au fost date aprobări de urgență pentru niște medicamente și vaccinuri în care nu s-a dovedit siguranța 100%. Au fost promițătoare, dar nu s-a dovedit siguranța lor 100%. De exemplu, ce au în comun politica cu știința: medicamentul antimalarial promovat de SUA, un vaccin rusesc și un tratament cu plasmă. Pe 28 martie, FDA-ul a aprobat un medicament antimalarial, promițător, dar datele au fost anecdotice, deci nu trebuia aprobat.

Pe 11 august, președintele Putin a declarat că va vaccina populația Rusiei cu un vaccin promițător, nu spun nu, dar a fost testat numai pe 76 de pacienți și nu au raportat nicio dată. Pe 20 august, Donald Trump a spus să dăm plasmă la toți pacienții. Promițător tratamentul, dar comisionarul Hahn, șeful FDA, a făcut o greșeală de date epidemilogice, de statistică esențială, intenționată sau nu, cu riscul relativ al acestor boli. S-a aprobat și lumea științifică a devenit puțin alertată ca politica să nu influențeze aprobări date pe rapid", a spus dr. Theo Trandafirescu.

Dr. Theo Trandafiresc au explicat de ce va dificilă calea unui vaccin din laboratoare către oameni.

"Vom avea un vaccin grăbit și friguros - asta vă pot spune sigur. Din aceste nouă companii care sunt în cursă contracronometru, două sunt în față, în acest moment: Moderna și Pfizer. Ca să ții un vaccin Moderna îți trebui minus 4 grade Fahrenheit. Ca să ții un vaccin dezvoltat de Pfizer, momentan, poate se vor îmbunătăți, îți trebuie minus 90 de grade Fahrenheit. Nu toate clinicile și spitalele au această disponibilitate, deci sunt cerințe și standarde foarte mare și pretențioase pentru depozitarea, transportarea și administrarea acestui vaccin. Eu cred că doar anumite spitale au aceste temperaturi extreme, momentan. Deci trebuie lucrat la coordonare și la logistică", a conchis medicul.

×
Subiecte în articol: dr. Theo Trandafirescu vaccin COVID-19

Ştirile Antena 3 sunt şi pe Facebook sau pe Google News

Ai imagini sau informaţii care ar putea deveni o ştire? Trimite-ne un mesaj la numărul 0744.882.200 pe Whatsapp

Parteneri
x close