Antena 3 CNN Actualitate Drogurile legale se transformă în profituri frumoase pentru comercianţi şi lupta cu moartea pentru consumatori

Drogurile legale se transformă în profituri frumoase pentru comercianţi şi lupta cu moartea pentru consumatori

Drogurile legale se transformă în profituri frumoase pentru comercianţi şi lupta cu moartea pentru consumatori
Sursa foto: Foto: newyork.rehab-center.com
03 Noi 2012   •   09:47

Autorităţile se luptă cu etnobotanicele legate la ochi, fără mâini dar... cu speranţă. Că într-o zi, cineva îi va sălta pe negustorii care vând etnobotanice. Droguri la limita legii. Legea îi poate băga la inchisoare pentru 20 de ani pe negustorii morţii. Şi totuşi, magazinele există, funcţionează non-stop, multe chiar lângă şcoli. Consumatorii sunt la mâna hazardului, pentru că statul nu mai angajează specialişti de trei ani. Centre pentru tratament de lungă durată există, dar sunt încuiate, pentru că lipsesc terapeuţii care să-i îngrijească pe toxicomani. Dependenţa de etnobotanice nu se tratează medicamentos, dar nici nu se vindecă de la sine.

Cu toţii s-au lăsat de heroină. Se tratează în centrele Agenţiei Naţionale Antidrog. Ambulatoriu. Asta înseamnă că de ani buni au înlocuit heroina cu metadona. Nu se mai injectează. Vin în fiecare zi la centru şi-şi iau pastilele ca să nu intre în sevraj. Apoi, merg acasă. Sunt cazuri fericite. Aceşti oameni au unde să se ducă. Familiile i-au sprijinit.

Oameni ca Dan, Gigi şi Adi, pe care i-aţi văzut în campania Observatorului, nu au unde să se ducă.
Statul nu-i poate interna decât în spitale şi doar atunci când ajung într-o stare avansată de degradare. După trei săptămâni, toxicomanul se întoarce de unde a venit: în stradă, la droguri. Cu fonduri de la Uniunea Europeană, Agenţia Naţională Antidrog a pus pe picioare două centre în care toxicomanii ar putea fi internaţi pentru perioade lungi.

Şi nu e singura problemă. Cu drogurile clasice specialiştii ştiu cum să lupte. Cu etnobotanicile, nu. Pentru sunt substanţe pe care nu le cunosc.

Până la lupta cu efectele substanţelor psihoactive, statul ar trebui să lupte cu dealerii, cu patronii magazinelor. În Capitală sunt 14. Toate la vedere, multe la doi paşi de şcoală. Toate ar putea fi închise. Potrivit noii legi, etnobotanicele sunt incriminate de lege.

Iar patronii de legale ştiu că-i paşte puşcăria. Poate că tocmai de aceea, trag obloanele când văd o cameră de luat vederi.

Administratorul unui complex comercial a sărit la bătaie la echipa Observatorului când a văzut că ţinta camerei este tocmai magazinul de etnobotanice de lângă şcoală.

Aşteptăm ca magistraţii să-şi facă treaba. Aşteptăm ca împotriva celor pe care-i considerăm vinovaţi să se măsuri preventive şi astfel aceste magazine să dispară.

La DIICOT Bucureşti, de la intrarea vigoare a noii legi, din 2011, s-au înregistrat peste 200 de dosare penale. Numai unul a fost trimis spre judecare. Nicio reţinere. Nicio arestare. Magazinele sunt tot acolo iar patronii lor scot profituri fabuloase, în timp ce consumatorii se luptă cu moartea.

×
Parteneri
Zboruri comerciale, bruiate de ruşi inclusiv în spaţiul aerian al României
x close