Antena 3 CNN Actualitate Educație Elevii vor avea o oră în plus pe săptămână, din anul școlar 2023-2024 | Planurile-cadru pentru liceu au fost modificate

Elevii vor avea o oră în plus pe săptămână, din anul școlar 2023-2024 | Planurile-cadru pentru liceu au fost modificate

Începând din anul școlar 2023-2024, elevii de liceu vor avea o oră în plus pe săptămână, indiferent de profil și specializare.

Elevii vor avea o oră în plus pe săptămână, din anul școlar 2023-2024 | Planurile-cadru pentru liceu au fost modificate
Sursa foto: Getty Images
de Andreea Ştefan    |    03 Feb 2023   •   15:12

Din anul școlar 2023-2024, elevii de liceu vor studia o nouă materie - ”Istoria evreilor. Holocaustul”.

Ligia Deca, ministrul Educației, a anunțat, cu ocazia Zilei Internaționale de Comemorare a Victimelor Holocaustului, că ”începând cu anul școlar 2023-2024, disciplina ”Istoria evreilor. Holocaustul” va fi cuprinsă în planurile-cadrul ale învățământului secundar superior.”

Așadar, toți elevii de clasa a XI-a, cu excepția celor din învățământul profesional special, vor avea câte o oră în plus pe săptămână.

Elevii din învățământul profesional special vor studia ”Istoria evreilor. Holocaustul” în clasa a XII-a.

Planul-cadru de liceu, după introducerea noii materii

Învățământul profesional de stat cu durata de 3 ani: disciplina va fi studiată în clasa a XI-a – 1 oră pe săptămână. Până acum, elevii de clasa a XI-a aveau în trunchiul comun 330 de ore pe an școlar. După modificare, aceștia vor avea în total 360 de ore pe an școlar.

Învățământul profesional special: disciplina „Istoria evreilor.Holocaustul” va fi studiată în clasa a XII-a – 1 oră pe săptămână. Acum aceștia au pe an 240 de ore în trunchiul comun. Din toamnă vor fi alocate 270 de ore în trunchiul comun.

Filiera teoretică, profilul real, specializarea matematică-informatică: 1 oră pe săptămână în clasa a XI-a. La cele 18 ore pe săptămână din trunchiul comun a fost adăugată încă o oră, potrivit edupedu.ro.

Filiera teoretică, profilul real, specializarea științe ale naturii: 1 oră pe săptămână în clasa a XI-a. Celor 18 ore pe săptămână din trunchiul comun le-a fost adăugată încă o oră.

Filiera teoretică, profilul umanist, specializarea filologie: 1 oră pe săptămână în clasa a XI-a. Până acum erau 15 ore în trunchiul comun pe săptămână, dar noua modificare include încă o oră, adică o să fie 16 ore în total.

Filiera teoretică, profilul umanist, specializarea științe sociale: 1 oră pe săptămână în clasa a XI-a, iar în trunchiul comun o să fie 16 ore pe săptămână. Momentan, la specializarea „științe sociale”, trunchiul comun cuprinde 15 ore pe săptămână.

Filiera vocațională, profilul artistic, specializările „Muzică”, „Coregrafie”, „Arta Actorului”, „Arhitectură, arte ambientale și design”, „Arte plastice, arte decorative”: 1 oră pe săptămână în clasa a XI-a. Dacă trunchiul comun are, în anul școlar 2022-2023, 11 ore pe săptămână, proiectul de ordin prevede 12 ore pe săptămână, începând din anul 2023-2024.

Filiera vocațională, profil sportiv, toate specializările: „Istoria evreilor” va fi studiată în clasa a XI-a, fiind adăugată o oră în plus în trunchiul comun, ajungându-se la 17 ore pe săptămână.

La filiera vocațională, profilul pedagogic, specializările „învățător-educatoare”, „educator-puericultor”„instructor pentru activități extrașcolare”, disciplina apare la clasa a XI-a, cu o oră pe săptămână în trunchiul comun.

Pentru filiera tehnologică, cursuri de zi și seral, elevii din clasa a XI-a vor avea 1 oră pe săptămână „Istoria evreilor. Holocaustul”. Acum, în trunchiul comun sunt în total 561 de ore pe an. Din toamnă, o să fie 594 de ore pe an școlar în trunchiul comun.

Și liceenii de clasa a XI-a de la filiera vocațională, profilul teologic, cultul ortodox, specializarea Ghid turism religios, vor avea o oră pe săptămâna inclusă în trunchiul comun, pentru această disciplină.

×
Subiecte în articol: anul scolar 2023-2024 elevi
Parteneri
Românii care vor fi obligați să își instaleze al doilea contor pentru energie
x close