
De la manuale rupte şi vechi de 20 de ani, la manuale digitale, atractive şi interactive. Pare un salt uriaş, dar Ministerul Educaţiei promite să îl facă până în toamna anului viitor. Până atunci, elevii vor învăţa în continuare din cărţi tipărite înainte să se nască ei, cu conţinutul depăşit şi neactualizat. De exemplu, din paginile manualului de Istorie, care datează din 2004, şcolarii află că România urmează să se integreze în Uniunea Europeană.
Elev în clasa a XII-a, Adrian face parte din generaţia de sacrificiu. Din clasa a V-a şi până acum, în niciun an şcolar nu a primit manualele la timp, iar cărţile nu au fost niciodată noi. Deseori, chiar au lipsit cu desăvârşire.
„Cel putin la materiile importante, la care dau si Bacalaureatul, nu am manual. De exemplu, la Română, la Matematică și la Fizică nu am”, a spus Adrian.
În aceeaşi situaţie sunt mii de elevi.
„Nu au mai fost editate de foarte mulţi ani. Editurile au tot așteptat ca planurile cadru să se schimbe și, implicit, și manualele. Nu au mai avut interes financiar să le reediteze. Ca atare, ele lipsesc. Sunt foarte multe manuale pe care copiii şi le xeroxează de la an la an”, spune Iuliana Constantinescu, membru al Asociației Părinților din Liceul L. Blaga.
Mai grav, conţinutul multor manuale este rupt de realitate. În cartea de istorie de clasa a 11-a, tipărită în 2004, scrie că România urmează să adere la Uniunea Europeană. Deşi au trecut 18 ani de la aderare, manualul a rămas neschimbat. Şi nu este singurul exemplu.
Actualii elevi de clasa a 9-a, de la profilul real, studiază informatica dintr-un manual făcut în anul 2004, adică în urmă cu 21 de ani. Învață din această carte cum să folosească un calculator cu dischetă, cu toate că această aparatură nu se mai folosește.
În aceste condiţii, profesorii caută alternative, iar părinţii scot bani din buzunar.
„Urmăm culegeri care sunt aprobate de Ministerul Educației, pe care le achiziţionăm noi și învățăm după acelea”, spune un elev.
După 8 ani de aşteptare, autorităţile promit schimbări majore în învăţământul liceal. Din septembrie 2026, vor intra în vigoare noile planuri cadru. Tot atunci, elevii de clasa a 9-a vor trebui să aibă pe bănci manuale noi, reactualizate.
„Dacă începem din toamnă proiectul legat de manuale, cu siguranţă până în anul 2026-2027 reușim să le avem într-o formă modernă şi atractivă. Şi printat, și online”, a declarat ministrul Educației.
Până vor avea cărţi în format digital, liceenii vor învăţa în continuare din manualele tipărite pe vremea când ei nici nu existau.