Antena 3 CNN Actualitate Educație Mii de copii din România îşi câştigă banii de şcoală

Mii de copii din România îşi câştigă banii de şcoală

Pentru copiii de la ţară, întoarcerea la şcoală înseamnă că trebuie să găsească cu ce să se îmbrace, cu ce să ajungă acolo şi apoi, de educaţia în sine. Ştiu însă că trebuie să o facă şi viitorul lor depinde de ce fac la şcoală, aşa că se străduiesc.

Mii de copii din România îşi câştigă banii de şcoală
de Cătălin Onofrei    |    12 Sep 2021   •   12:06

Dacă pentru mulți copii perioada vacanței este una de distracție şi relaxare, pentru alții e doar un prilej să câştige bani pentru ei şi familia lor.

Este şi cazul lui Mihăiţă, un băieţel din Corlăţeni, judeţul Botoşani, care îşi ajută bunica la treburile casei, dar mai merge şi prin vecini să lucreze.

La cei 10 ani ai săi, Mihăiţă are grijă de animalele din gospodărie, dar şi de cele ale vecinilor. 

Din treburile făcute acasă şi prin vecini, vara asta Mihăiţă a câștigat aproape 500 de lei, pe care i-a păstrat pentru a-şi cumpăra ghiozdanul cu rechizite, dar şi îmbrăcămintea pentru şcoală. 

Cazul lui Mihăiţă nu este unul singular. Dacă reuşesc să ajungă la şcoală, copiii sunt nevoiţi adesea să înveţe în clădiri vechi, nerenovate, cu toaleta în curte.

Într-o şcoală din judeţul Botoşani, nici măcar primarul nu avea curaj anul trecut să intre în closetul ce se prăbuşea peste el, aşa că a promis că rezolvă. N-a rezolvat şi a dat vina pe birocraţie, deşi nu a depus nici măcar dosarul pentru autorizaţia de construcţie. 

Timpul a trecut, a venit ziua votului, iar primarul nu a mai fost ales. Noul edil, însă, ridică şi el din umeri, de data aceasta fără să mai promită nimic. 

Şi cum minuni nu se pot face, toaletele nu vor fi gata prea curand, iar elevii vor fi nevoiţi să meargă la acelaşi grup sanitar insalubru, deşi primăria, care se află la câţiva metri distanţă, beneficiază de o toaleta modernă, cu apă si canalizare. 

Potrivit datelor oficiale, la începutul anului şcolar trecut erau peste 800 de şcoli cu wc în curte în ţara noastră. Cele mai multe dintre ele în judeţele Bacău, Botoşani, Buzău, Suceava şi Vaslui.

Peste 800 de şcoli din România au wc-ul în curte, la început de an şcolar.

Cele mai multe şcoli care au wc-ul în curte sunt în judeţele din Moldova.

×
Subiecte în articol: copii şcoală bani Botoșani
Parteneri
SUA au dislocat în România cel mai nou sistem antidronă
x close