
Mii de studenți din Marea Britanie au fost prinși în ultimii ani folosind în mod abuziv ChatGPT și alte instrumente de inteligență artificială, în timp ce formele tradiționale de plagiat sunt în scădere accentuată, dezvăluie o anchetă realizată de The Guardian.
Un sondaj privind încălcările integrității academice a descoperit aproape 7.000 de cazuri confirmate de fraudă folosind AI în anul universitar 2023–2024 – adică 5,1 cazuri la 1.000 de studenți, față de 1,6 la 1.000 în 2022–2023.
Datele colectate până în mai sugerează că această cifră va crește în 2025 la aproximativ 7,5 cazuri confirmate la 1.000 de studenți – dar, potrivit experților, cazurile raportate sunt doar o mică parte din realitate.
Aceste cifre reflectă o provocare în continuă evoluție pentru universități: adaptarea metodelor de evaluare la apariția unor tehnologii precum ChatGPT și alte unelte de redactare bazate pe AI.
În anul universitar 2019–2020, înainte ca AI generativă să fie disponibilă pe scară largă, plagiatul reprezenta aproape două treimi din toate actele de fraudă academică.
În timpul pandemiei, plagiatul a crescut pe fondul trecerii la examene online. Însă, odată cu dezvoltarea AI, natura fraudării s-a schimbat.
Sondajul arată că plagiatul tradițional a scăzut de la 19 la 1.000 de studenți, la 15,2 în 2023–2024, și ar putea scădea din nou la aproximativ 8,5, potrivit estimărilor preliminare pentru anul în curs.
The Guardian a contactat 155 de universități britanice în baza Legii privind Libertatea Informației, cerând date despre cazurile dovedite de fraudă academică în ultimii cinci ani. Dintre acestea, 131 au furnizat informații – deși nu toate aveau date pentru fiecare an sau categorie.
Peste 27% dintre universitățile respondente nu aveau încă o categorie separată pentru abuzul de AI în 2023–2024, ceea ce sugerează că instituțiile încă se acomodează cu fenomenul.
Experții avertizează că multe alte cazuri nu sunt detectate. Un sondaj al Institutului pentru Politici în Învățământul Superior din februarie arată că 88% dintre studenți folosesc AI pentru examene. În 2023, cercetători de la University of Reading au testat sistemele proprii și au reușit să trimită lucrări generate de AI fără a fi detectați în 94% din cazuri.
„Întotdeauna au existat metode de trișat, dar AI pune o problemă fundamental diferită. Aș presupune că cei prinși reprezintă doar vârful aisbergului. Detectarea AI-ului e foarte diferită de plagiat – unde poți confirma textul copiat. Când suspectezi AI, este aproape imposibil să dovedești, indiferent de procentul indicat de detectorul AI, dacă folosești unul. Și asta se combină cu reticența de a acuza pe nedrept un student”, afirmă dr. Peter Scarfe, lector de psihologie la University of Reading și coautor al studiului.
„Nu este fezabil ca toate examenele să fie susținute fizic. Dar trebuie să acceptăm că studenții vor folosi AI, chiar dacă li se interzice, și nu vor fi prinși”, adaugă el.
Pe rețelele sociale, studenții pot găsi zeci de videoclipuri pe TikTok care promovează instrumente de parafrazare sau redactare cu AI, menite să ocolească detectoarele universităților prin „umanizarea” textului generat.
„Când AI-ul este folosit de un student care știe să editeze rezultatul, e foarte greu de dovedit frauda. Sper totuși că studenții învață ceva din acest proces”, a explicat dr. Thomas Lancaster, expert în integritate academică la Imperial College London
Un student, Harvey, proaspăt absolvent al unei facultăți de management, a declarat: „ChatGPT a apărut când am început facultatea, așa că a fost mereu acolo. Nu cred că mulți studenți copiază cuvânt cu cuvânt. Mai degrabă îl folosesc pentru brainstorming și structurare. Tot ce luam de acolo, rescriam complet”.
O studentă la business muzical, Amelia, a spus că AI i-a fost util mai ales în procesul de învățare: „O prietenă cu dislexie îl folosește ca să-și structureze ideile. Nu pentru a-i scrie eseurile, ci pentru a organiza ce are deja”.
Secretarul pentru Știință și Tehnologie, Peter Kyle, a declarat recent că AI ar trebui folosit pentru a „egaliza șansele” pentru copiii cu dislexie.
Companiile tech vizează tot mai mult studenții: Google oferă upgrade gratuit pentru Gemini timp de 15 luni, iar OpenAI acordă reduceri studenților din SUA și Canada.
„Evaluările universitare pot părea lipsite de sens pentru studenți, chiar dacă profesorii au motive bune pentru ele. Trebuie să îi implicăm mai activ în proces și să le explicăm scopul. Examenul clasic nu mai valorează la fel. Să ne concentrăm pe abilități greu de înlocuit de AI – comunicare, lucru cu oamenii, încredere în sine și adaptare la tehnologiile viitoare”, mai spune dr. Lancaster.
Un purtător de cuvânt al guvernului a declarat că sunt investiți peste 187 de milioane de lire în programe naționale de dezvoltare a competențelor și a fost publicat un ghid privind utilizarea AI în școli.
„AI-ul generativ are un potențial imens de a transforma educația și aduce oportunități reale. Dar integrarea sa în predare, învățare și evaluare necesită o abordare atentă. Universitățile trebuie să decidă cum să valorifice avantajele și să reducă riscurile – pentru a pregăti studenții pentru joburile viitorului”, explică acesta.