Antena 3 CNN Actualitate Educație Pleonasmele, analizate de Ana Iorga. De ce e greșit să spunem „protestează împotriva deciziilor Guvernului”

Pleonasmele, analizate de Ana Iorga. De ce e greșit să spunem „protestează împotriva deciziilor Guvernului”

Pleonasmele, analizate de Ana Iorga. De ce e greșit să spunem „protestează împotriva deciziilor Guvernului”
de M.Z.    |    16 Feb 2017   •   10:52

Ana Iorga a comentat joi, la rubrica Pe cuvânt, câteva pleonasme auzite recent la televizor. Pleonasmul este atunci când folosim cuvinte sau formulări care repetă fără rost aceeaşi idee. Este o greşeală destul de gravă, pentru că arată că nu cunoaştem riguros sensul cuvintelor pe care le folosim. 

Iată primul exemplu: „A debutat cu primul său roman". „A debuta" ştim că înseamnă „a-și face debutul într-o carieră, pe scenă, iar despre un autor, a publica prima lucrare". Aşadar „a debuta" este incompatibil aici cu „primul", pentru că verbul are deja în semnificaţia sa ideea de „primă lucrare". 

Corect ar fi să spunem: „A debutat cu un roman", „Şi-a lansat primul roman", „A publicat primul roman". 

O greşeală asemănătoare este: „Primii iniţiatori ai proiectului de lege". Cum iniţiatorul este omul care iniţiază ceva, vine cu iniţiativa unei acţiuni, începe o acţiune, e greu de crezut că pot exista şi iniţiatori de rangul doi, care vin după primii iniţiatori. 

Fireşte, ne putem imagina o situaţie posibilă în care iniţiatorii unui proiect dintr-o ţară vor exporta ideea şi vor fi alte serii de iniţiatori ai modelului în alte ţări. Dar mult mai inspirat ar fi să spunem aici „iniţiatorii proiectului de lege", nu „primii iniţiatori". 

O altă greşeală de sezon: „Protestează împotriva deciziilor Guvernului”. Nu e tocmai corect să spui „protestează împotriva". Pentru că „a protesta" înseamnă „a manifesta o împotrivire faţă de ceva, a-și exprima dezaprobarea împotriva unui fapt, a unei hotărâri, a unei măsuri considerate nejuste". 

Deci e ca şi cum te-ai împotrivi împotriva. Exprimarea corectă ar fi: „Protestează faţă de deciziile Guvernului”.

Este similară o exprimare ca aceasta, tot de la televizor: „Fac opoziţie împotriva...". Corect este aici: „sunt în opoziţie faţă de..." sau direct: „Se opun unei anumite măsuri sau persoane". 

×
Parteneri
Mircea Badea a dezvăluit cine este modelul său în viaţă
x close