Ce vor părinții de la școli? Triaj la intrarea în școală, protocol de dezinfectare și distanțare socială

de L.D.    |    10 Mai 2020   •   18:02
Ce vor părinții de la școli? Triaj la intrarea în școală, protocol de dezinfectare și distanțare socială Pexels

Peste 4 milioane de familii ai căror copii de diferite vârste aşteaptă să înceapă sau să reia şcoala. Când se va întâmpla asta şi în ce condiţii? Ce garanţii vom avea de la autorităţi şi de la şcoli, cu privire la siguranţa copiilor noştri? Cum va arăta interacţiunea dintre elevi?

Părinţii sunt, în primul rând, preocupaţi de siguranţă. Măsurile pe care doresc să le vadă implementate sunt: un triaj riguros la sosirea în şcoală a elevilor, protocol de dezinfectare, norme de igienă şi de distanţare. În plus, părinţii copiilor din învăţământul de stat aşteaptă o reducere a numărului de elevi din fiecare clasă.

Fiica Irinei Paşcalău învaţă la o şcoală de stat din Bucureşti. "Mi-aş dori anumite condiţii, ca fiica mea să se întoarcă la şcoală" spune Irina. "Ei sunt 30 în clasă, se învaţă în trei schimburi. Orele sunt undeva la 35 de minute. Mi-aş dori să fie maxim 15 copii, ţinând seama şi de situaţia actuală, să se respecte toate normele de igienă şi de siguranţă şi să se facă triajul de dimineaţă. La o şcoală de stat, la 1500 de copii, bănuiesc că nu se poate face lucrul acesta, dar bănuiesc că o temperatură se poate lua în orice condiţii, ştiu că s-au făcut dezinfecţii, dar numărul de copii este foarte mare în clasă."

Mădălina Pulbere aşteaptă ca fiul ei să înceapă şcoala, în toamnă. Tot la o şcoală de stat. "Anul ăsta în toamnă sperăm să începem clasa pregătitoare, într-adevăr. Vreau să cred că vom începe. Nu ştiu dacă va mai fi aşa cum am fost noi obişnuiţi sa fie prima zi de şcoală: cadru festiv, cu toţi copiii, cu toate cadrele didactice. Cred că vor exista anumite modificări. Nu ştiu ce să îmi doresc, ca să fiu sinceră. Îmi doresc să existe şi la ei o primă zi de şcoală şi să o aibă ca amintire, aşa cum am avut-o şi noi. Subiectiv, ca mamă, nu cred că există vreo măsură de siguranţă care poate fi luată astfel încât să-mi asigure 100% certitudinea că lucrurile vor fi în regulă. Obiectiv vorbind, cred că trebuie să ne susţinem unii pe alţii. Cred că trebuie să revenim oarecum la normal. Trebuie să existe o triere riguroasă atât a copiilor, cât şi a cadrelor didactice. Trebuie să existe un protocol de dezinfecţie foarte bine pus la punct. Trebuie să li se ia temperatura cel puţin de 2 ori pe zi, dacă nu şi mai mult. Şi cred că trebuie redus numărul copiilor din clase. Trebuie redus programul lor. Sunt mai mulţi factori."

Fiul Alexandrei Copilu învaţă la o şcoală privată, unde numărul de copii în fiecare clasă nu depăşeşte 15. Alexandra este de părere că responsabilitatea pentru întoarcerea copiilor în siguranţă la şcoală aparţine în egală măsură autorităţilor, şcolilor şi părinţilor.

"În primul rând, cred că totul pleacă de la părinţi. Dacă face temperatură copilul, aştepţi să treacă 24 de ore, să nu mai facă temperatură şi să îl duci la şcoală. Dacă vezi că a făcut temperatură în seara asta, îi dai Nurofen, nu îl trimiţi dimineaţa cu Nurofen la şcoală. Triajul şcolii ar trebui să fie foarte eficient, să se ia temperatura, să se folosească dezinfectanţi, care şi până acum nu cred că au lipsit de la şcoală. Poate eu sunt un caz special, că am copilul la o şcoală privată. Din experienţa mea, eu cred că şcoala va îndeplini condiţiile de igienă, de număr de copii etc. Dar totul, când şi cum se va relua şcoala, e cu semnul întrebării."

Părinţii aşteaptă măsuri clare din partea autorităţilor. Irina Paşcalău: "Şcolile vor respecta toate regulile pe care le primesc de la Ministerul Educaţiei. În mod clar, nişte reguli în situaţia actuală ar trebui implementate ca un standard, pe care şcolile trebuie să-l respecte. Ăsta ar fi primul pas. De asemenea scăderea numărului de copii este categoric necesară, pentru mine. Probabil că ar trebui să fie maxim unul în bancă şi cu distanţă între ei."

De asemenea, părinţii îşi doresc o comunicare transparentă şi frecventă cu şcoala. Hamudi Hoteit, al cărui fiu învaţă la o şcoală privată: "Un clip video ar fi bun, ca raport al situaţiei din şcoală. Dar dacă avem o relaţie de încredere, e suficient un email sau o descriere a situaţiei, din partea şcolii. Oricum, înainte de a trimite copilul înapoi la şcoală, va trebui să văd exact ce îmi oferă. Eu cred că suntem încă la începutul acestei situaţii. Cel mai important este ca fiul meu să fie în siguranţă, nu ne grăbim. Poate să se întoarcă la şcoală la toamnă sau anul viitor. Cea mai importantă parte a educaţiei vine din familie, apoi vine contribuţia şcolii."

Sursa: Mediafax

Parteneri
sati
x close