Antena 3 CNN Actualitate Ce prevede programul de guvernare cu care merge PNL la negocieri

Ce prevede programul de guvernare cu care merge PNL la negocieri

Antena 3 CNN prezintă în exclusivitate programul cu care PNL merge la guvernare. Nu este momentul ca taxele să fie reduse, susține PNL. Este nevoie de bani la bugetul de stat, dar liberalii promit că ajutoarele pe care le primesc românii vor continua și anul viitor.

de Cătălina Mănoiu    |    14 Mai 2023   •   15:24

Acest program va fi negociat cu partenerii din PSD, iar liberalii cer ca, de exemplu, la Ministerul Finanțelor, viitorul program de guvernare să spună că datoria publică pe termen mediu nu trebuie să depășească 60% din PIB. Probleme sunt atunci când datoria deja ajunge la 50%, însă liberalii pun această condiție și își fac o strategie pe termen mediu. 

Aceștia mai cer să nu fie luate măsuri de relaxare fiscală în această perioadă și spun că orice măsură care are impact bugetar trebuie să fie foarte bine cumpănită.

Ce recomandă cei din PNL în programul de guvernare? Să fie reformată taxarea veniturilor și proprietăților. Aici ar trebui să fie o creștere de taxe, asta spune PNRR. Vorbim însă de an electoral și se feresc să facă acest lucru.

Mai vor reducerea stimulentelor fiscale acordate în prezent, să fie lărgită baza de impozitare și să fie întărită administrația fiscală. Tot liberalii susțin că este nevoie să crească veniturile colectate de administrația fiscală cu cel puțin 2,5 puncte procentuale din PIB.

În ceea ce privește planurile pentru Ministerul Transporturilor, nu este clar în momentul de față dacă vor prelua acest minister sau dacă ajunge la PSD. Însă cei din PNL cer ca orice cale rutieră de mare viteză să fie accesată în maxim o oră din orice punct de plecare al țării și ca orice punct de destinație să poată fi atins în maximum două ore de la un aeroport.

Totodată, liberalii vor ca 2% din PIB să fie alocat pentru infrastructura de transport până în 2030.

În ceea ce privește ajutoarele acordate românilor care sunt în subordinea MIPE, cei din PNL spun că trebuie să continue măsurile sociale și anul acesta:

- 1.400 de lei/sezon pentru plata facturilor la energie;

- șase tranșe de 50 de euro pentru vouchere de alimente, vouchere pentru rechizite și îmbrăcăminte;

- trusouri pentru copiii nou-născuți în familii dezavantajate;

Apar voucherele de reziliență, adică 2.000 de euro bani europeni pentru aparatură electrocasnică pentru eficiență energetică și alți 2.000 de euro pentru renovare de locuință.

În același program de guvernare al PNL mai este și un proiect ce se numește „Fabricat în România”. Acesta vorbește despre stimularea producției interne și a lanțurilor de aprovizionare. Vorbim de bani care s-ar acorda pe durata mai multor ani. Eligibile vor fi persoanele cu vârsta de 45 și peste 45 de ani și întreprinderile mici și mijlocii, iar ajutoarele de minimis să fie cuprinse între 50.000 și 200.000 de euro pentru fiecare IMM.

×
Parteneri
Firea și Burduja sunt noii candidați la Primăria Capitalei
x close