Antena 3 CNN Actualitate Exemplu de abuz în serviciu: Comisar de poliție, arestat pentru două coli trase la xerox

Exemplu de abuz în serviciu: Comisar de poliție, arestat pentru două coli trase la xerox

Exemplu de abuz în serviciu: Comisar de poliție, arestat pentru două coli trase la xerox
Sursa foto: Foto: Vremea Noua
10 Feb 2017   •   21:33

Comisarul-șef Vasile Chelaru, comandantul Poliției Bârlad a fost arestat în 2016, pentru un motiv halucinant. Procurorii l-au acuzat de infracțiuni de serviciu, mai exact, printre faptele reținute, i s-a imputat faptul că a făcut două copii xerox în folos personal, folosind copiatorul poliției.

Cazul său a fost prezentat vineri, în emisiunea ”Exces de putere” cu Oana Stancu Zamfir.

Potrivit ”Vremea Nouă”, ofiterul de politie a fost acuzat de procurorii bârlãdeni de abuz în serviciu, însumând o serie de infractiuni de instigare la infractiunea de delapidare si la infractiunea de fals intelectual. De asemenea, cms. sef Vasile Chelaru este acuzat si de favorizarea infractorului, în cazul mult mediatizat de viol si lipsire de libertate, în care psihologul Ionel Brãtianu a primit deja 120 de zile de control judiciar. “Mãretele” fapte de care este acuzat cms. sef Vasile Chelaru sunt descrise în referatul pentru propunerea arestãrii preventive, înaintat judecãtorului de drepturi si libertãti din cadrul Judecãtoriei Bârlad, pe care vi-l prezentãm si dumneavoastrã: implicarea în cazul de viol, folosirea masinii de serviciu a Politiei Bârlad, de la Biroul de Ordine Publicã si Biroul Politiei Rutiere, pentru deplasãri în scop personal, desi acolo unde a mers el reprezenta de multe ori institutia “Politia Bârlad”, folosirea masinii de serviciu pentru a fi adus de acasã la serviciu, precum si solicitarea fãcutã cãtre secretarul Politiei Bârlad sã insereze în mod nereal în Registrul de solutionãri al petitiilor faptul cã una dintre acestea, depusã de un subordonat, a fost solutionatã la o datã falsã, astfel încât sã reiasã cã nu a fost depãsit termenul de 30 zile prevãzut pentru îndeplinirea acestei atributii de serviciu.

Faptele pentru care procuroarea de caz a cerut arestarea: infractiuni de serviciu

“Cu ocazia continuãrii cercetãrilor au fost constatate si alte actiuni cu caracter infractional cu privire la activitatea desfãsuratã de cãtre seful Politiei mun. Bârlad. Astfel, acesta îsi foloseste atributiile conferite de lege pentru a obtine diverse avantaje în interes personal sau pentru a sprijini activitatea infractionalã a unor persoane cu care se aflã în relatii apropiate. În perioada iunie – iulie, CV. a folosit în scop personal autoturismul din dotarea Biroului Criminalistic al Politiei mun. Bârlad. În urma verificãrii foilor de parcurs întocmite cu privire la acest autoturism s-a constatat faptul cã, desi potrivit normelor interne ale institutiei cheile autoturismelor trebuie lãsate în panoul din incinta ofiterului de serviciu pentru a putea fi utilizate în cazul unor interventii, în cazul autoturismului sus mentionat – regula era ca acestea sã fie în posesia sefului de politie.

La data de 15 iulie, inculpatul CV a folosit autoturismul din dotarea Biroului Criminalistic al Politiei mun. Bârlad pentru a se deplasa la un eveniment privat organizat cu ocazia pensionãrii unui cms. sef de politie. Un alt act material al infractiunilor mentionate este comis de cãtre numitul CV la data de 21 iulie. Astfel, la data sus mentionatã numitul Chelaru Vasile îi solicitã ofiterului de serviciu sã deschidã poarta de la curtea interioarã a institutiei, aducându-i la cunostintã faptul cã se va deplasa la un post de radio local, ulterior urmând sã îsi rezolve mai multe probleme personale.

La data de 15 iulie, Chelaru Vasile îi solicitã ofiterului de serviciu relatii cu privire la autoturismele subunitãtii de politie apartinând B.O.P. si B.P.R. care se aflau în teren în acel moment. Dupã ce i-au fost comunicate datele solicitate, Chelaru Vasile solicitã echipajului sã pãrãseascã dispozitivul pentru a se deplasa pe str. Vasile Pârvan de unde urma sã îi ridice autoturismul personal. Suspectul IT s-a conformat solicitãrii superiorului sãu, a deviat de la traseul de patrulare pe care îl efectua cu autoturismul din dotare în virtutea atributiilor de serviciu cãtre locatia indicatã. A urcat la volanul autoturismul personal pe care l-a transportat la domiciliul fam. Chelaru. A fost urmat cu autoturismul apartinând B.P.R. Bârlad condus de cãtre colegul sãu si preluat dupã îndeplinirea sarcinilor încredintate de cãtre inc. CV.

La data de 30. iunie, inc. CV a solicitat secretarului Politiei sã îi tipãreascã la imprimanta din dotarea Biroului Secretariat douã documente reprezentând currículum-ul vítae al fiului sãu, acesta fiindu-i necesar celui din urma pentru înscrierea la un examen la facultate. Subordonatul sãu s-a conformat, predându-i la scurt timp înscrisurile soliciate. Aceste împrejurãri constituie date si indicii temeinice privind savârsirea infractiunii de instigare la infractiunea de delapidare.

La data de 28 iunie, inc. Chelaru Vasile i-a solicitat ofiterului de serviciu sã trimitã la domiciliul sãu un autoturism din dotarea subunitãtii de politie pentru a fi transportat la serviciu. Aceasta activitate a avut ca urmare si înserarea în mod neadevãrat în cuprinsul foii de parcurs a autoturismului în cauzã în mod neadevãrat faptul cã nr. total al km. parcursi au fost efectuati strict în interes de serviciu de cãtre conducatorul auto.

La data de 24 iulie, inc. a dat dispozitie ofiterului de serviciu sã îl contacteze pe agentul aflat în patrulare cu autoturismul apartinând B.O.P., însotit de colegul sãu – cãruia sã îi transmitã sã pãrãseascã dispozitivul si sã revinã la sediul Politiei. De aici, urma sã se urce la volanul autoutilitarei Transporter si sã se deplaseze pe str. Mihai Eminescu din mun. Bârlad. Datã fiind relatia de subordonare, toti cei 3 agenti de politie se conformeazã, în scurt timp echipajul de politie ajunge la locul unde le-a fost solicitatã prezenta. Cu aceastã ocazie, au realizat faptul cã motivul pentru care au fost nevoiti sã facã aceastã deplasare în teren cu autoutilitara subunitãtii a fost în interesul personal al superiorului lor. Inc. CV era însotit de fiul sãu si facuserã panã la bicicletã, fiind astfel în imposibilitatea de a reveni la domiciliu cu vehiculele personale. Este evident faptul cã echipajul de politie a fost nevoit sã se conformeze si sã îi transporte pe cei doi cu bicicletele în Cartierul Podeni.

În cursul lunii august, inc. CV i-a solicitat secretaruluil Politiei mun. Bârlad – sã insereze în mod nereal în Registrul de solutionãri al petitiilor faptul cã una dintre acestea depusã, a fost solutionatã la o datã falsã, astfel încât sã reiasã cã nu a fost depãsit termenul de 30 zile prevãzut pentru îndeplinirea acestei atributii de servciu. Subordonatul s-a conformat si a mentionat în mod neadevãrat cã respectiva petitie este solutionatã, iar petitionarul este îndreptat sã se adreseze Judecãtoriei Bârlad”, se mai mentioneazã în referatul întocmit de procuroarea de caz.

 

×
Parteneri
Mărturia unui pacient care a supravieţuit la ATI din Spitalul Pantelimon
x close