Antena 3 CNN Actualitate Experimentul făcut de jurnaliștii Antena 3 care arată câte kilograme cântăresc ghiozdanele elevilor

Experimentul făcut de jurnaliștii Antena 3 care arată câte kilograme cântăresc ghiozdanele elevilor

Un copil care are 20 de kilograme cară zilnic aproape o cincime din greutatea proprie. În ghiozan. Colegii noştri, Raluca Bîrcă şi Alex Ungureanu au făcut un experiment în faţa a două şcoli din Capitală şi au aflat că elevii, mai ales cei din clasele primare, duc în spate ghiozdane care cântăresc între două şi aproape patru kilograme.

Experimentul făcut de jurnaliștii Antena 3 care arată câte kilograme cântăresc ghiozdanele elevilor
Sursa foto: Hepta
de Raluca Bîrcă    |    Alex Ungureanu    |    17 Sep 2021   •   11:13

Fizioterapeuţii trag un semnal de alarmă şi îi sfătuiesc pe părinţi să se asigure, în fiecare dimineaţă, că ghiozdanele nu sunt mai grele de 10% din greutatea copiilor lor.

După ce am cântărit mai multe ghiozdane la două şcoli diferite am aflat că un elev din clasele primare cară zilnic în spate între două şi trei kilograme jumătate.

Asta, însă, înainte să le fi sosit caietele suplimentare şi manualele auxiliare.

De săptămâna viitoare, fiecare ghiozdan va avea cu cel puţin un kilogram în plus, estimează părinţii. Iar la asta se adaugă şi pachetul cu mâncare sau echipamentul de sport.

Deşi pare salvatoare, soluţia ghiozdanului cu bureţi de protecţie nu e una optimă, spun specialiştii. Aceste ghiozdane moderne cântăresc aproape două kilograme fără nimic în interior.

Ca să nu dezvolte probleme la coloană, fizioterapeuţii recomandă ca ghiozdanul unui copil să nu cântărească mai mult de 10% din greutatea lui.

Unele şcoli au dulapuri de depozitare, însă de prea puţine ori elevii din clasele mici se descurcă singuri să aleagă cărţile şi caietele de care nu mai au nevoie în următoarea zi.

Una dintre soluţiile salvatoare ar putea fi Biblioteca Digitală, un proiect blocat la Ministerul Educaţiei, prin care manualele şcolare ar trebui stocate, în totalitate, în mediul virtual.

Numai că pentru accesarea lor ar trebui să existe table inteligente şi tablete pentru toţi elevii din fiecare şcoală din România. Lucru aproape imbosibil, având în vedere că încă există aproape o mie de instituţii de învăţământ care au toaleta în curte sau în care copiii dârdâie iarna de frig, pentru că nu există calorifere
 


 

×
Subiecte în articol: ghiozdane elevi şcoală experiment
Parteneri
Elena Mateescu a anunțat zonele în care revin ninsorile
x close