Antena 3 CNN Actualitate FACIAS atrage atenția în privința limitării drepturilor cetățenilor în perioada stării de urgență, pentru a evita eventualele excese

FACIAS atrage atenția în privința limitării drepturilor cetățenilor în perioada stării de urgență, pentru a evita eventualele excese

Fundația pentru Apărarea Cetățenilor Împotriva Abuzurilor Statului (FACIAS), atrage atenția că punerea în practică a decretului privind starea de urgență trebuie să se facă fără a depăși scopul pentru care măsurile au fost instituite.

FACIAS atrage atenția în privința limitării drepturilor cetățenilor în perioada stării de urgență, pentru a evita eventualele excese
17 Mar 2020   •   19:18

FACIAS subliniază că pot apărea excese, dacă o parte dintre prevederile decretului nu sunt respectate cu strictețe.

”Salutăm declararea de către Președintele României a stării de urgență și ne exprimăm speranța că aplicarea lui în practică va fi efectivă, însă cu grija de a nu fi depășit scopul pentru care măsura a fost instituită.

Considerăm că aplicarea imediată a prevederilor decretului privind instituirea stării de urgență, măsură salutată de cvasi-majoritatea populației, va contribui, alături de efortul fiecărui cetățean, la diminuarea și apoi la eliminarea epidemiei de coronavirus.

În context, apreciind măsurile dispuse prin decretul nr. 195/2020, atragem însă atenția asupra necesității respectării cu strictețe a prevederilor art. 2, limitarea drepturilor trebuind să se facă exclusiv în scopul pentru care decretul a fost edictat.

Numai astfel pot fi înlăturate eventualele excese privind dreptul la viață intimă, familială și privată, inviolabilitatea domiciliului, dreptul la proprietatea privată, libertatea întrunirilor, mai ales în contextul în care aceste limitări sunt dispuse de o singură instituție a statului (MAI).

Față de redactarea vagă a textului care prevede posibilitatea reală a limitării unor drepturi fundamentale, considerăm că în etapa actuală, eventualele limitări să fie strict circumstanțiate nevoii reale de combatere a virusului.

În situația nedorită în care evoluția epidemiei va necesita prelungirea stării de necesitate, considerăm că Președintele României, revăzând textul art. 2 să completeze detaliat situațiile în care aceste drepturi pot fi limitate. Până atunci rămâne doar ca societatea civilă, asociațiile și fundațiile cu activitate în domeniul apărării drepturilor omului să urmărească cu atenție măsurile dispuse de autorități în domeniu și să reacționeze corespunzător”, transmite FACIAS în comunicatul de presă. 

×
Parteneri
Ion Iliescu și Petre Roman, audiați în Dosarul Mineriadei, după 34 de ani
x close