Antena 3 CNN Actualitate Factură de 10.000 lei la curent pentru un pensionar din București care stă într-un apartament de două camere

Factură de 10.000 lei la curent pentru un pensionar din București care stă într-un apartament de două camere

Scandalul facturilor umflate la energie şi gaze ia amploare. Oamenii care au primit facturi uriașe la utilităţi sunt disperaţi şi caută răspunsuri la ghişee.

Factură de 10.000 lei la curent pentru un pensionar din București care stă într-un apartament de două camere
de Silvian Trandafir    |    01 Sep 2021   •   11:37

Sumele sunt colosale, iar cazurile, unul mai revoltător ca celălalt. De exemplu, un pensionar de 94 de ani a primit o factură de 10.000 de lei, pe luna iulie, deşi stă într-un apartament cu doar două camere, în București.  Bătrânul are o pensie lunară de 4.000 de lei.

”Merg săptămânal la tatăl meu, are 94 de ani și mi-a dar factura pe care a primit-o pentru curent, unde am văzut o factură de regularizare de 10 mii de lei.

M-am mirat având în vedere că tatăl meu stă într-un apartament cu două camere, la bloc, bloc din 1959. Are frigider, un televizor și câteva becuri cu led.

În general, factura venea pe lună cam 70 de lei. Nu are nicio restanță. Tatăl meu nu a dat niciodată indexul, pe factură apare un index citit. Nu avem bani să plătim această factură. Am rămas șocat când am văzut factura, pentru că e imposibil” a spus fiul pensionarului, în direct la Antena 3. 

De disperare, oamenii merg la ghiseele furnizorilor pentru a cere lamuriri. Vor sa afle de ce le au crescut facturile.

Deocamdată, piața concurențială a adus doar scumpiri, atât ca urmare a unei liberalizări prost făcute, cât și după creșterea prețurilor energiei și a gazelor pe bursă, spun experții. Probleme sunt în toata țara.

Potrivit Institutului Național de Statistică, tarifele pentru curent și gaze au crescut cu 23, respectiv 20 la sută, din decembrie și până în iulie. Iar pretul e in continua crestere Sunt mii de reclamatii la ANRE.

Vom vorbi de aproximativ 10 milioane de români care vor fi ajutați în această iarnă pentru că pe consumul mediu cel puțin mai energie electrică avem 4 milioane și jumătate de gospodării", a spus ministrul Energiei, Virgil Popescu la News Hour with CNN.

Exemple concrete difuzate de Antena 3

-familie din București care a primit o factură de 12.000 de lei la anergie electrică pentru o casă de 3 camere. Nu a primit nicio lămurire

-o altă femeie tot din București care a primit 1.000 de lei factura la energie electrică, ea având o factură medie de 100 de lei, deci este o creștere de 10 ori a facturii. Nu a primit nicio explicație de la furnizor

-o femeie din Brașov a primit o factură de 3.000 de lei la energiei electrică pentru o casă cu 3 camere

-un bărbat din Otopeni a primit o notificare de la furnizorul de gaz prin care este anunțat că, de la 1 octombrie, costul unui megawatt vă fi mai mult decât dublu. De la 104 lei megawatt-ul că crește la 220 de lei.

În astfel de situații, românii pot să depună reclamații la ANRE și ANPC ori să își schimbe furnizorul dacă văd că sunt clauze abuzive sau facturi umflate.

Cauzele creșterii prețurilor la energie

 -Aproximativ 50% dintre români nu au trecut pe piața concurențială.

-Capacitate redusă de producție

-Stocurile sunt în scădere

-Cererea este foarte mare.

×
Subiecte în articol: energie curent factura București
Parteneri
ANM: Zonele cele mai afectate de praful saharian
x close