Antena 3 CNN Emisiuni Antena 3 CNN News Hour with CNN Ministrul Energiei, soluţii în scandalul facturilor la energie: "Cei vinovaţi trebuie să plătească"

Ministrul Energiei, soluţii în scandalul facturilor la energie: "Cei vinovaţi trebuie să plătească"

Virgil Popescu, ministrul Energiei, a comentat la News Hour with CNN scandalul facturilor la energie şi creșterile prețurilor. Acesta a oferit soluţii pentru ca românii cărora li s-a calculat greșit consumul să poată fi sprijiniți.

Ministrul Energiei, soluţii în scandalul facturilor la energie: "Cei vinovaţi trebuie să plătească"
de Claudia Popovici    |    31 Aug 2021   •   18:37

Întrebat de ce am ajuns în această situație incredibilă cu facturi la energie cu sume fabuloase, ministrul Energiei, Virgil Popescu a spus că asemenea situații sunt inadmisibile şi cei vinovați trebuie să plătească.

„Ca să punem punctul pe i. Când vorbiți de sume fabuloase și facturi foarte mari vorbim de lucruri care nu trebuie să se întâmple în mod normal. Atunci când am zis că nu am văzut creșteri mari exact la asta m-am referit. Nu m-am referit la facturile care dumneavoastră le-ați prezentat. Iar oamenii, pe bună dreptate, se plâng de încărcări nejustificate ale facturilor datorită unor citiri eronate.

Deci practic acolo vorbim de zona Transilvania, Alba, Brașov unde cu nerușinare furnizorul dă vina pe distribuitor. Dar hai să spunem pe nume, distribuitorul este partea furnizorului acela, este vorba de Electrica și Electrica distribuție.

„Furnizorii nu se pot juca cu soarta românilor. Trebuie să storneze facturile”

„Oamenii aceea trebuie să înțeleagă odată pentru totdeauna că nu se pot juca cu soarta românilor și nu se pot juca cu facturi. Nu poţi să trimiți în decurs de câteva zile facturi de 27.000, de 11.000, 6.000 de 2.000 într-o zonă unde în mod normal distribuția ar trebui să fie corectă ca peste tot. Așa ceva este inadmisibil!

Lucrurile acestea sunt inadmisibile trebuie rezolvate, iar cei de la Electrica Furnizare și Electrica Distribuție trebuie să acționeze să își storneze facturile. Ei sunt firme private unde statul român mai mare parte semnificativă, dar trebuie să înțeleagă că trebuie să își storneze facturile, să investigheze cazurile, iar cei vinovați să fie pedepsiți.(...)

Asta mă face pe mine să cred că este foarte bine ceea ce am propus în această ședință de a modifica legea energiei electrice și a gazelor naturale în așa fel încât chestii de genul acesta pentru că, vorbim practic de 3-4 citiri greșite, eronate la același distribuitor pe aceeași zonă şi trebuie înăsprită legea. Să înțeleagă toți pentru totdeauna că nu te poți juca așa cu românii.

Vom modifica de la amenzile care sunt mici la amenzi la cifra de afaceri că nu te poți juca. Greșești odată, se înțelege, dar tu greșești repetat și nu consumă de 400-500 lei care oricum este mare, greșești cu zeci de mii de lei.

„Creșterea preturilor este dată de certificatul de CO2”

Al doilea lucru, cauza care a ajuns la creșterea prețurilor și uitați-vă creșterea prețului din toată Europa, nu numai de la noi din țară, este de departe de a fi liberalizarea. Nu, liberalizarea nu a adus a creșterea prețului. Creșterea prețului este dată de certificatul de CO2 care a crescut de la 22 de euro la anul trecut la 55 de euro.

„Românii vor primi ajutor de la stat”

Ceea ce trebuie să facă guvernul nu să plafoneze prețurile cum bine a spus primul ministru, ci și să impoziteze aceste venituri suplimentare pe care producătorii de energie electrică, care câștigă foarte mult pentru că ridică prețul foarte mult la nivelul producătorilor de energie pe bază de cărbune și a celor de la gaze naturale care au iar un preț foarte mare, dar nu au nimic nou modificat, o creștere a costurilor de producție, și acolo avem impozitul pe venitul suplimentari, o parte dintre acest bani să se ducă către consumatorii care au nevoie și noi nu vorbim numai de consumatorul vulnerabil vorbim de consumatorul român care este până la un venit mediu.(...)

Vom vorbi de aproximativ 10 milioane de români care vor fi ajutați în această iarnă pentru că pe consumul mediu cel puțin la energie electrică avem 4 milioane și jumătate de gospodării", a spus ministrul Energiei, Virgil Popescu la News Hour with CNN.

×
Parteneri
Crimă șocantă într-un bloc din Sectorul 2 al Bucureştiului
x close