Antena 3 CNN Actualitate Fasolea cu ciolan, mâncarea care nu trebuie să lipsească de pe masa românilor pe 1 decembrie. Care este secretul unei rețete reușite

Fasolea cu ciolan, mâncarea care nu trebuie să lipsească de pe masa românilor pe 1 decembrie. Care este secretul unei rețete reușite

Tradiția românească este ca de Ziua Națională, de pe masa românului să nu lipsească fasolea. Fie că vorbim de mâncarea de fasole, iahnie sau ciorbă. La rândul lor, aceste mâncăruri pot fi de post sau cu carne. Dacă în alte părți din țară este tradițională fasolea cu ciolan, în Banatul Montan, fasolea se gătește cu cârnați afumați.

Fasolea cu ciolan, mâncarea care nu trebuie să lipsească de pe masa românilor pe 1 decembrie. Care este secretul unei rețete reușite
Sursa foto: Captură foto / Youtube
de Georgiana Adam    |    01 Dec 2020   •   14:10

Pe Muntele Semenic fasolea se pregătește într-un fel mai aparte. Anul acesta bucătarii au ales o rețetă diferită față de alți ani în care se pregăteau minimum 100 de porții la cazan. 

Conform traditiei pe care noi o respectăm an de an, ne pregătim să gătim o fasole cu cârnați de casă pe care chiar noi îi preparăm”, povestește bucătarul Marian Podeanu. 

”Sufletul e secretul rețetei reușite”

Pregătirile de 1 Decembrie au fost în toi și pe Valea Gurghiului din județul Mureș, acolo unde, ca în fiecare an, nu a lipsit fasolea cu ciolan afumat. 

Astăzi pregătim fasole cu ciolan afumat, preparat în ceaunul de spijă afară cu lemne de foc, ca să ardă bine.

Fac focul, pun niște lemne de brad prima dată ca să se aprinda, așchii mărunte.

Prima dată punem ceapa la prăjit cu niște morcovi și ardei capia, apoi adăugăm condimente punem fasolea și ciolanul și apa să fiarbă. Ziua Națională a României este sărbătorită și la noi ca și în alte părți ale țării cu traditionala fasole cu ciolan pe care am preparat-o așa cum știm noi mai bine, după rețetele moștenite de la străbunicii și mămicile noastre”, povestesc localnicii. 

Reţeta originală de fasole cu ciolan a fost creată de bucătării din armată.

Sufletul e secretul rețetei reușite”, spun aceștia. 

Şi la un restaurnat din nordul Moldovei, tradiția se respectă. 

”Pregătim ciolanul pentru fasole. Ciolanul îl spălăm bine și îl punem cu diferite condimente. Foi de dafin, piper, puțină boia de ardei”, explică bucătarul de aici modul în care gătește masa tradițională.

Deși restaurantele sunt închise, totuși bucătăria popasului este deschisă și se lucrează la foc continuu pentru comenzi la domiciliu. O porție de fasole cu ciolan cu murături asortate si cu mămăligă costa doar 25 de lei.

×
Subiecte în articol: fasole cu ciolan
Parteneri
Crimă șocantă într-un bloc din Sectorul 2 al Bucureştiului
x close