Antena 3 CNN Actualitate Femeia care nu s-a lăsat învinsă de sistem. Profesoara Adela Rogojinaru, bolnavă de cancer, îşi cumpără medicamente cu banii strânşi de elevii ei

Femeia care nu s-a lăsat învinsă de sistem. Profesoara Adela Rogojinaru, bolnavă de cancer, îşi cumpără medicamente cu banii strânşi de elevii ei

Femeia care nu s-a lăsat învinsă de sistem. Profesoara Adela Rogojinaru, bolnavă de cancer, îşi cumpără medicamente cu banii strânşi de elevii ei
de O.P.    |    14 Noi 2012   •   06:06

Statul român nu a mai actualizat de 5 ani lista de medicamente compensate şi gratuite. Aşa se face că pacienţii cu boli grave precum cancerul îşi plătesc singuri tratamentul sau cu bani din donaţii.

Profesoara Adela Rogojinaru este un astfel de caz. Studenţii ei au reuşit să strângă peste 80 de mii de euro, dar banii ajung doar pentru o lună de tratament.

Adela Rogojinaru este un model pentru toţi studenţii ei. Uneori exigentă, dar întotdeauna corectă, i-a învăţat pe studenţi ce înseamnă valoarea şi cinstea. A fost mereu alături de ei şi le-a câştigat respectul.

După ce a fost diagnosticată cu cancer de piele cu metastaze a fost nevoită să urmeze un tratament istovitor. Dar şi costisitor.

Implicarea a fost generală. Nu doar colegii şi cadrele didactice s-au oferit să ajute.

Nu toţi bolnavii de cancer pot demara o campanie de strângere de fonduri pentru a cumpăra medicamentele care le-ar putea salva viaţa.

În România, lista medicamentelor compensate nu a mai fost actualizată de 5 ani. Statul român trebuie să aloce aproape 100 de milioane de lei pentru ca pacienţii să aibă aces la medicamente noi şi eficiente.

Majoritatea sunt destinate tratării cancerului, diabetului, bolilor de inimă, dar sunt şi medicamente pentru pacienţii care suferă de HIV/SIDA, cu afecţiuni psihice sau boli rare.



×
Subiecte în articol: medicamente tratament cancer
Parteneri
Guvernul a rămas fără bani pentru plata unor salarii
x close