Antena 3 Actualitate Arestări de răsunet la Chișinău! Moare caracatița româno-moldavă a actelor false pentru accesul în UE

Arestări de răsunet la Chișinău! Moare caracatița româno-moldavă a actelor false pentru accesul în UE

de Georgiana Adam    |    03 Mar 2021   •   12:07
Arestări de răsunet la Chișinău! Moare caracatița româno-moldavă a actelor false pentru accesul în UE

Anchetă de proporții în Republica Moldova privind filiera actelor românești ce facilitează accesul în Uniunea Europeană. Consiliul Național Anticorupție a arestat mai multe persoane care falsficau pașapoarte românești, Documentele false costau între 50 și 5000 de euro, iar printre intermediari se numără notari și firme atât din stânga, cât și din dreapta Prutului.

Agenţi economici, persoane fizice şi publice, notari, dar şi alţi intermediari din Republica Moldova şi România ar face parte dintr-o schemă de corupere şi trafic de influenţă, a anunțat Centrul Național Anticorupție (CNA), potrivit publik.md. Prin intermediul acestei filiere, mai mulți moldoveni ar fi fost ajutați să obțină servicii pentru redobândirea cetățeniei române, contra cost. 

Printre serviciile oferite se numără eliberarea actelor de identitate şi de stare civilă în regim de urgență, precum și perfectarea procurilor pe numele unor persoane terțe. Sumele pretinse pentru documente variau între 50 şi 5.000 de euro.

Drumul spre UE, mediat de mai multe platforme online

Potrivit CNA, suspecții ar fi folosit site-urile programare.md, interdoc.info și documente.md, platforme specializate în facilitarea procedurilor de perfectare a documentelor şi de programări la diferite instituţii publice. 

Prin intermediul acestor site-uri și ai unor angajați ai lor, membrii grupării puteau să întreprindă acţiuni de manipulare a informaţiei, cum ar fi programarea înaintea rândului, depunerea jurământului în lipsa persoanei sau obţinerea unor certificate în termeni restrânşi. 

Centrul Național Anticorupție afirmă că toate aceste acţiuni au generat venituri ilicite pentru membrii schemei, dat fiind faptul că toate serviciile erau acordate contra unor sume suplimentare taxelor legale.

Ofiţerii CNA şi procurorii au desfășurat percheziţii la domiciliile şi în birourile persoanelor vizate, iar trei dintre acestea au fost escortate la CNA şi reţinute pentru 72 de ore. Pe numele celor trei au fost deschise mai multe dosare penale pentru trafic de influenţă şi corupere pasivă, iar dacă vor fi găsiți vinovați, aceștia riscă până la 10 ani de închisoare.

 

 

Ai imagini sau informaţii care ar putea deveni o ştire? Trimite-ne un mesaj la numărul 0744.882.200 pe Whatsapp sau Signal

×
Parteneri
x close