Antena 3 CNN Actualitate Financial Times: Românilor le place să petreacă şi după ora 4 dimineaţa

Financial Times: Românilor le place să petreacă şi după ora 4 dimineaţa

Financial Times: Românilor le place să petreacă şi după ora 4 dimineaţa
10 Mar 2008   •   14:45

Andrea Multari, un bărbat de 38 de ani, a crescut în Roma. După ce şi-a petrecut 9 ani din viaţă în marină, a urmat un MBA şi s-a alăturat echipei companiei de management Accenture. A fost trimis în toată Europa: Marea Britanie, Franţa, Ungaria. Acum trăieşte în Bucureşti, cu soţia sa româncă Oana şi cu copilul Roberto.

?M-am mutat la Bucureşti anul trecut, din motive personale şi profesionale. Eram oarecum obişnuit cu ţara, pentru că veneam des să o văd pe logodnica mea. Am cunoscut-o în Slovacia acum trei ani, pe când lucram la un program de consultanţă. După ani de călătorii, ne-am decis că ar fi mai bine dacă am trăi în acelaşi loc, pentru a ne începe o familie. Ea a vrut să locuim în Bucureşti şi nici mie nu mi-a prins rău. Compania la care lucram şi-a deschis recent o filială în România şi avea nevoie de personal cu experienţă, care să supravegheze o perioadă afacerea.

M-am mutat pentru a treia oară. Faptul că am trăit în Franţa şi Cehia mi-a făcut mutarea mai uşoară. Ştiind că vom sta ceva aici, soţia mea şi cu mine ne-am decis să ne cumpărăm un apartament într-o zonă rezidenţială, lângă Herăstrau, unde se află ambasadele. Singura problemă a fost că întreprinderea pentru care lucram m-a rugat să mă mut mai devreme. Astfel, a trebuit să grăbesc anumite activităţi, precum mobilatul noii mele case.

Ierni grele, veri caniculare


Iernile sunt grele. Anul acesta, temperatura a fost mai scăzută de -15°C. A fost şi multă zăpadă. Bucureştiul s-a descurcat destul de bine. Pe de altă parte, verile sunt caniculare, cu temperaturi ajungând până la 30°C în mai şi la chiar 40°C în iunie şi iulie.

Noroc că exista parcuri frumoase şi lacuri prin apropiere. Sunt şi destule staţiuni montane în Carpaţi ? la doar două ore distanţă de mers cu maşina.

Cele mai cunoscute sunt Sinaia şi Poiana Braşov. Soţia mea schiază şi, pentru că eu nu pot practica acest sport,din cauza unei probleme la genunchi, între timp mă plimb cu maşina pe serpentine.

Transportul


Sistemul de transport din Bucureşti nu e unul potrivit pentru nevoile populaţiei în continuă creştere. Dezvoltarea din domeniul imobiliar nu a fost însoţită şi de o dezvoltare a infrastructurii. Există doar două autostrăzi, dar niciuna nu se ridică la standardele europene. Drumurile trec deseori prin sate, ceea ce îngreunează circulaţia. Să sperăm că investiţiile de la Uniunea Europeană vor ajuta infrastructura din România să se dezvolte.

Haine scumpe, mâncare ieftină, preţurile caselor - ca'n Vest


Hainele sunt mai scumpe decât în Italia. Preţurile proprietăţilor se ridică la nivelul celor din Vest, deşi cele din fostele state comuniste sunt în cădere liberă.

Mâncarea de la restaurante este o idee mai ieftină decât în Italia.

Mâncarea tradiţională românească pare a fi pentru carnivori. Totuşi, mi-am dezvoltat gustul pentru ?ciorbă?, supa bogată în carne, smântână şi legume şi ?sarmale?.

Cultura muncii


Cultura muncii se aseamănă cu ceea ce am întâlnit în Italia şi Spania, adică oamenii nu muncesc organizat, precum în Marea Britanie, Germania şi Olanda. În cele din urmă, îşi îndeplinesc obiectivele datorită devotamentului şi creativităţii. Le plac pauzele de cafea, dar sunt dispuşi să lucreze şi peste program. Vor să ţină pasul cu Vestul în ceea ce priveşte practica, metodologiile şi productivitatea.

Mă relaxează să înot şi să mă plimb cu familia prin parcurile din Bucureşti şi în afara oraşului. Nu frecventăm teatrele şi sălile de cinema pentru că nu mă descurc foarte bine în limba română. Supravieţuiesc cu engleza, franceza şi italiana.

În legătură cu ţara pe care am lăsat-o în urmă, Italia, îmi lipseşte cel mai mult arhitectura, cultura şi marea. Marea Neagră e la câteva ore distanţă. Deşi sunt staţiuni foarte frumoase la malul mării, nu e la fel ca în Italia.

Românii - veşnic petrecăreţi

Îmi place atitudinea mereu veselă a românilor şi dispoziţia către petreceri. Dacă te duci la o nuntă, majoritatea europenilor vor fi în pat la 4 dimineaţa, dar românii, chiar dacă au 7 sau 70 de ani, continuă să danseze.

În ciuda aspectelor pozitive, România se află încă sub influenţa fostului bloc comunist.

Nu imi place nici să conduc în oraş pentru că modul în care se manifestă românii la volan este unul destul de agresiv. Dacă vine din partea unui italian, ar trebui să va faceţi o idee cam cât de rău este.

Antena3.ro

×
Parteneri
Sebastian Burduja şi-a depus candidatura la Primăria Capitalei
x close