Antena 3 CNN Actualitate Fondul de Mediu: Taxa pe uleiuri va fi de 0,3 lei/ kg, la toată cantitatea adusă pe piaţă

Fondul de Mediu: Taxa pe uleiuri va fi de 0,3 lei/ kg, la toată cantitatea adusă pe piaţă

Fondul de Mediu: Taxa pe uleiuri va fi de 0,3 lei/ kg, la toată cantitatea adusă pe piaţă
Sursa foto: Foto: healthemporium.com.au
26 Apr 2013   •   21:41

Producătorii şi importatorii de uleiuri vor avea de plătit la Fondul de Mediu o taxă de 0,3 lei/ kg, la întreaga cantitate introdusă pe piaţă, ce va înlocui taxa de 2 lei/ litru din cantitatea nerealizată din obiectivul anual de colectare şi valorificare, potrivit unui proiect de act normativ, informează Mediafax.
   
Proiectul de Ordonanţă de Urgenţă a Guvernului (OUG) pentru modificarea şi completarea OUG nr. 196/2005 privind Fondul pentru mediu a fost lansat, vineri, în dezbatere publică pe site-ul Ministerului Mediului.
   
Acesta prevede "o taxă de 0,3 lei/kg, aplicată o singură dată cantităţilor de uleiuri, pe bază minerală, semi-sintetice, sintetice, cu sau fără adaosuri, datorată de către operatorii economici care introduc pe piaţa naţională astfel de produse", în locul taxei de 2 lei/ litru, percepută în prezent la canitatea nerealizată din obiectivul anual de colectare şi reciclare pe care îl au operatorii economici.
   
Astfel, responsabilii Administraţiei Fondului de Mediu (AFM) - instituţia care colectează această taxă -, care în prezent trebuie să urmărească atât operatorii economici care introduc pe piaţa naţională uleiuri industriale, cât şi colectorii şi valorificatorii de uleiuri uzate, ar putea calcula mai uşor suma datorată de agenţii economici, fără ca venitul la fond din această taxă să se modifice în mod semnificativ, au explicat, pentru MEDIAFAX, reprezentanţii AFM.
   
"Întrucât, în forma actuală, obiectivul de gestionare stabilit pentru uleiurile uzate atât pentru anul 2012, cât şi începând cu anul 2013, este de 80 la sută din cantitatea de ulei introdusă pe piaţa naţională, iar urmărirea fluxurilor de deşeuri de uleiuri pe fiecare dintre operaţiile de gestionare este extrem de dificil de realizat şi avându-se în vedere dimensiunea aparatului de control, se impune modificarea acestei taxe", se arată şi în nota de fundamentare a proiectului de act normativ.
   
Eventualele propuneri/ opinii/ sugestii legate de proiectul de OUG pot fi transmise la AFM până la data de 6 mai, se mai arată pe site-ul Ministerului Mediului.
   

×
Subiecte în articol: Ministrul Muncii
Parteneri
Afacerea de succes cu care un italian a dat lovitura în Buzău
x close