Fostele "fabrici de diplome" închiriază spaţiul pentru nunţi şi pomeni. Ce îi aşteaptă pe elevi după terminarea liceului

de O.P.    |    26 Noi 2012   •   13:19
Fostele "fabrici de diplome" închiriază spaţiul pentru nunţi şi pomeni. Ce îi aşteaptă pe elevi după terminarea liceului
Universităţile private au fost, ani de zile, fabrici de diplome şi afaceri profitabile pentru cei care le-au înfiinţat. În ultimii doi ani, datele problemei au început să se schimbe, iar facultăţile private trebuie să găsească soluţii de avarie, în contextul în care tot mai puţini elevi reuşesc să treacă cu brio examenul de Bacalaureat şi ţinând cont că Bac-ul profesional ar putea fi, chiar din 2013, o opţiune pentru absolvenţii de liceu.

În 2011 și 2012, aproape 200.000 de elevi au picat examenul Bacalaureat. Acest lucru arată, pe de-o parte, situaţia dezastruoasă din sistemul de învăţământ preuniversitar şi îngroaşă cifrele de la şomaj. Pe de altă parte, eşecul este echivalent şi cu intrarea pe o pantă descendentă a „fabricilor de diplome”.

Sub renumele de „facultăţi uşoare”, acestea au beneficiat de un număr impresionant de studenţi în ultimii 15 ani, însă acum trebuie să îşi regândească strategiile de atragere a numărului din ce în ce mai mic al absolvenţilor de liceu cu diplomă de Bac.

Iar dacă acum câţiva ani elevii stăteau cu emoţii că ar putea să nu prindă un loc chiar şi la o facultate privată, astăzi facultăţile aleargă după studenţi pentru a-şi completa locurile disponibile. În acest context, lupta între facultăţi va fi crâncenă şi pe viitor şi deja unele universităţi private se gândesc că ar putea chiar să îşi închidă porţile.

Citeşte mai multe despre acest subiect, pe
www.incomemagazine.ro
x close