Antena 3 Actualitate Fostul președinte al CCR, Augustin Zegrean, despre referendumul propus de președintele Klaus Iohannis

Fostul președinte al CCR, Augustin Zegrean, despre referendumul propus de președintele Klaus Iohannis

de G.S.    |    23 Ian 2017   •   20:59
Fostul președinte al CCR, Augustin Zegrean, despre referendumul propus de președintele Klaus Iohannis
Sursa foto: Foto: Agerpres

Augustin Zegrean, fostul președintele al Curții Constituționale, afirmă că președintele Iohannis ar fi împiedicat de Constituție să convoace un referendum pe tema amnistiei și grațierii, conform stiripesurse.ro.

„Uitați-vă în Constituție, la articolul 90, unde spune că președintele poate să cheme poporul la referendum. Mai este un text în Constituție unde vorbește despre inițiativa populară de legiferare, unde spune că nu poate fi adoptată o inițiativă populară în domeniul grațierii și a amnistiei”, a declarat Augustin Zegrean.

„Preşedintele României, după consultarea Parlamentului, poate cere poporului să-şi exprime, prin referendum, voinţa cu privire la probleme de interes naţional”, se arată în articolul 90 din Constituție.

Lista problemelor „de interes național” era reglementară de Articolul 12 din Legea 3/2000. Acesta a fost declarat neconstituțional, ceea ce i-ar permite președintelui să decidă singur care sunt problemele de interes național. Aici intervine un alt articol din Constituție - Articolul 74 (2): „Nu pot face obiectul iniţiativei legislative a cetăţenilor problemele fiscale, cele cu caracter internaţional, amnistia şi graţierea.”

Astfel, dacă cetățenii nu au drept de legiferare asupra amnistiei și grațierii, nu se pot pronunța nici la referendum.

 

Ai imagini sau informaţii care ar putea deveni o ştire? Trimite-ne un mesaj la numărul 0744.882.200 pe Whatsapp sau Signal

×
Parteneri
x close