Antena 3 CNN Actualitate Fostul primar al Hunedoarei, Ovidiu Hada, condamnat la 5 ani de închisoare cu executare pentru fapte de corupţie

Fostul primar al Hunedoarei, Ovidiu Hada, condamnat la 5 ani de închisoare cu executare pentru fapte de corupţie

Fostul primar al Hunedoarei, Ovidiu Hada, condamnat la 5 ani de închisoare cu executare pentru fapte de corupţie
04 Oct 2013   •   17:18

Fostul primar al Hunedoarei, Ovidiu Hada a fost condamnat la 5 ani de închisoare cu executare pentru fapte de corupţie, în legătură cu încheierea în mod nelegal a unor achiziţii publice.

De asmenea şi fostul viceprimar al municipiului Hunedoara Nicolae Robert Dan a primit 3 ani de închisoare, Daniela Arieta Căpâlna, şefa serviciului bugetar finanţe-contabilitate în cadrul primărie a fost condamnată la 3 ani de închisoare cu executareşi Ioan Ţiplea, fostul angajat al Primăriei la Compatimentul Achiziţii Publice la 5 ani.

Instanţa supremă le-a respins recursurile celor patru inculpaţi şi a menţinut sentinţa dată de Curtea de Apel Alba Iulia pe 3 octombrie 2012.

Fostul primar al municipiului Hunedoara, Ovidiu Marius Hada a fost trimis în judecată de procurorii DNA în iunie 2011, pentru trei infracţiuni de abuz în serviciu contra intereselor publice, dacă funcţionarul public a obţinut pentru sine sau pentru altul un avantaj patrimonial sau nepatrimonial, şi cinci infracţiuni de complicitate la infracţiunile de conflict de interese, iar Nicolae Robert Dan de două infracţiuni de abuz în serviciu contra intereselor publice, dacă funcţionarul public a obţinut pentru sine sau pentru altul un avantaj patrimonial sau nepatrimonial, şi cinci infracţiuni de complicitate la infracţiunile de conflict de interese.

În acelaşi dosar, au mai judecaţi pentru fapte similare şeful Serviciu buget, finanţe, contabilitate din cadrul Primăriei Hunedoara Daniela-Arieta Căpâlna şi inspectorul Ioan Ţiplea de la Compartimentul Achiziţii Publice.

Procurorii au declarat că, în anul 2009, Primăria Municipiului Hunedoara a încheiat cinci contracte de achiziţii publice (în principal servicii de consultanţă şi închiriere de utilaje) de la SC Aris Mondo Consulting SRL, firmă controlată de către Ioan Ţiplea.

"Aceste contracte de achiziţii publice au fost încheiate nelegal în perioada aprilie — iunie 2009, sub coordonarea inculpaţilor Hada, Dan şi Căpâlnă. Valoarea totală a contractelor este de peste 170.000 lei, aproximativ 41.000 euro. În condiţiile în care a dobândit şi calitatea de coordonator al Compartimentului Achiziţii Publice din cadrul primăriei, funcţie direct subordonată primarului, inculpatul Ţiplea s-a ocupat personal de redactarea documentelor de achiziţii publice. Înţelegerea dintre inculpaţi a avut la bază atât un interes financiar, cât şi relaţiile personale (naşi de cununie) dintre primar, viceprimar şi Ioan Ţiplea", declarau procurorii.

DNA a precizat că firma beneficiară a contractelor nu avea personal specializat angajat pentru efectuarea de consultanţă tehnică şi economică şi nici nu deţinea utilaje pentru închiriere.


În plus, la scurt timp, aceiaşi funcţionari publici au aprobat, de asemenea în mod nelegal, plata sumei precizate către firma controlată de Ioan Ţiplea.

"Consiliul Local al Municipiului Hunedoara, printr-o adresă semnată de inculpatul Hada, a comunicat DNA că proiectul de hotărâre de Consiliu Local referitor la aprobarea constituirii ca parte civilă în acest dosar penal nu a întrunit cvorumul necesar în vederea adoptării".

Cei patru condamnaţi mai au pe rolul Curţii de Apel Alba Iulia un alt dosar, în care au fost trimişi în judecată de DNA pentru fapte similare, informează AGERPRES.

×
Subiecte în articol: Hunedoara DNA
Parteneri
Datoria neştiută de 7.200 lei pe care fiecare român o are
x close