Antena 3 CNN Actualitate Franţa şi Germania au cerut oficial amânarea intrării României în spaţiul Schengen

Franţa şi Germania au cerut oficial amânarea intrării României în spaţiul Schengen

Franţa şi Germania au cerut oficial amânarea intrării României în spaţiul Schengen
Sursa foto: Foto: Mediafax
21 Dec 2010   •   15:14

Franţa şi Germania au cerut oficial amânarea intrării României în Spaţiul Schengen. Într-o scrisoare către Comisia Europeană, citată de RFI, oficialii de la Paris şi Berlin spun că România se confruntă, în continuare, cu probleme în ceea ce priveşte securitatea, justiţia, corupţia şi criminalitatea organizată.

"Estimam ca decizia ar trebui luata cand principalele subiecte de preocupare vor fi rezolvate, adica atunci cand vor fi facute progrese ireversibile in lupta impotriva coruptiei si a criminalitatii organizate"
, se arată în scrisoare.

De aceea, se arată în scrisoare, intrarea României în Schengen ar putea avea consecinţe grave pentru securitatea internă a Uniunii Europene.

În aceeaşi scrisoare, miniştrii german şi francez de interne recunosc însă că, din punct de vedere tehnic, procesul aderării Romaniei şi Bulgariei la Spatiul Schengen este pozitiv. România nu doreşte să fie victima colaterală pentru tot ceea ce nu merge bine azi în Uniune", a susţinut Băsescu, citat de Agerpres.

"Estimam ca decizia ar trebui luata cand principalele subiecte de preocupare vor fi rezolvate, adica atunci cand vor fi facute progrese ireversibile in lupta impotriva coruptiei si a criminalitatii organizate".

În urmă cu câteva zile, preşedintele Traian Băsescu spunea că România va adera cu siguranţă la spaţiul Schengen în martie 2011.

Reacţiile politicienilor români la scrisoarea Franţei şi Germaniei
Ramona Mănescu, europarlamentar PNL, este de părere că de vină pentru această situaţie este „guvernul României”, care „nu a înţeles că este vorba despre o negociere politică, foarte importantă în această situaţie”.

„Scrisoarea semnată de Franţa şi Germania şi confirmata de România, prin vocea consilierului prezidenţial pentru afaceri europene, dovedeşte încă o dată că autorităţile române nu au reuşit să convingă toate Statele Membre UE că ţara noastră este pregatită să intre în Spaţiul Schengen. Dincolo de aspectele tehnice legate de acest proces, guvernul României nu a înţeles că este vorba despre o negociere politică, foarte importantă în această situaţie. Guvernul Romaniei duce o politică externă deficitară iar preşedintele Traian Bsescu şi premierul Emil Boc sunt cei vinovaţi de distrugerea relaţiilor bilaterale, chiar şi pe cele cu Franţa, cu care actualul şef al statului se lăuda ori de câte ori avea ocazia”, a declarat Ramona Mănescu, europarlamentar PNL, în cadrul unui comunicat de presă.

Preşedintele Senatului, Mircea Geoană, a declarat, potrivit Mediafax, că situaţia referitoare la amânarea aderării României la Schengen reprezintă "un eşec sever" al actualei administraţii, în frunte cu preşedintele Traian Băsescu. "Este un eşec sever al actualei administraţii, în frunte cu preşedintele României, dar este şi o chestiune nedreaptă cu privire la România, acest lucru trebuie să îl spun, indiferent de putere sau opoziţie", a afirmat Geoană.

Vasila Blaga, fostul ministru al Administraţiei şi Internelor, a declarat pe marginea aceluiaşi subiect, că decizia aderării României la Shenghen este politică, el precizând că, în ce îl priveşte, MAI şi-a făcut datoria şi că întreaga clasă politică românească trebuie să îşi asume un eventual eşec.

"Integrarea în spaţiul Shenghen este obiectivul strategic al României, în acest moment, şi, până la urmă, în întregime clasa politică românească are responsabilitate în zona asta. Pot să spu că, dacă ne uităm la respectarea condiţiilor tehnice, în ceea ce mă priveşte, MAI şi-a făcut datoria", a spus Blaga, citat de Mediafax.

Ministrul Administraţiei şi Internelor, Traian Igaş, a declarat că România a îndeplinit toate clauzele asumate în faţa partenerilor europeni în ceea ce priveşte securizarea frontierelor. "România şi-a îndeplinit toate clauzele asumate în faţa partenerilor europeni în ceea ce priveşte securizarea frontierelor. Acest lucru îl spune şi ultimul raport primit la MAI, am îndeplinit securizarea frintierelor", a spus Igaş.

×
Subiecte în articol: Franta Germania
Parteneri
Ploile și vijeliile se extind chiar înainte de Paște!
x close