Antena 3 Actualitate FRUCTE TOXICE: 120 de tone de grapefruit din Turcia, confiscate şi distruse de ANSVSA

FRUCTE TOXICE: 120 de tone de grapefruit din Turcia, confiscate şi distruse de ANSVSA

20 Noi 2012   •   11:34
FRUCTE TOXICE: 120 de tone de grapefruit din Turcia, confiscate şi distruse de ANSVSA

Aproximativ 120 de tone de fructe infestate cu pesticide, importate din Turcia, au fost confiscate şi distruse de către echipe mixte ale Autorităţii Naţionale Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor şi ale Ministerului Agriculturii şi Dezvoltării Rurale, în urma unor controale desfăşurate în perioada 26.10.2012 - 16.11.2012.

Controalele au avut ca scop verificarea respectării legislaţiei privind consumul de alimente, legume şi fructe proaspete.

Au fost prelevate şi transmise spre analiză laboratorului DSVSA Bucureşti mai multe probe de fructe, respectiv grapefruit. Expertiza de laborator a indicat depăşiri ale limitelor maxime admise de reziduuri de pesticide pentru substanţa activă „Imazalil" din probe prelevate dintr-un lot de şase transporturi, provenite din Turcia, a câte 20 de tone fiecare.

Ca urmare a rezultatelor buletinelor de analiză, întregul lot de 120 tone a fost confiscat şi distrus. Nicio cantitate din aceste fructe, provenind din lotul respectiv nu a ajuns pe piaţă.

„Imazalil" este o substanţă activă, cu acţiune fungicidă, utilizată în combaterea bolilor la plante.

Prezenţa reziduurilor peste limita maximă admisă în aceste fructe provenite din Turcia, ridică serioase semne de întrebare asupra controalelor oficiale efectuate de către Autorităţile Competente turce, atât la nivelul producătorilor, cât şi la controlul oficial în vederea exportului în alte state.

„În perioada următoare echipele mixte ale ANSVSA şi MADR vor intensifica verificările la toate transporturile provenind din Turcia, atât la produsele de origine vegetală, cât şi la cele de origine animală, în scopul protejării consumatorilor români dar şi europeni, sub aspectul siguranţei alimentelor", a declarat Daniel Constantin, ministrul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale.


Ai imagini sau informaţii care ar putea deveni o ştire? Trimite-ne un mesaj la numărul 0744.882.200 pe Whatsapp sau Signal

×
Parteneri
x close