Antena 3 CNN Actualitate Telefonul Copilului, 119. Numărul unic la nivel naţional pentru cazurile de abuz împotriva copiilor

Telefonul Copilului, 119. Numărul unic la nivel naţional pentru cazurile de abuz împotriva copiilor

Ministrul Familiei, Tineretului și Egalității de șansă, Gabriela Firea, a anunțat miercuri că a fost înființat Telefonul Copilului, cu numărul 119. 

Telefonul Copilului, 119. Numărul unic la nivel naţional pentru cazurile de abuz împotriva copiilor
de Georgiana Adam    |    05 Ian 2022   •   16:15

Astfel, începând de miercuri, la linia de tip Telverde pot fi anunțate cazurile de abuz împotriva copiilor.

Telefonul Copilului 119 poate fi folosit nonstop și apelul este gratuit, a anunțat Gabriela Firea. La acest telefon pot suna copiii care se simt abuzați, neglijați sau victime ale unor violențe, dar și persoanele care au cunoștință despre situații în care copiii se află în situații dificile.

"Vă prezint în premieră naţională telefonul copilului: 119. O linie verde, gratuită. Acolo poate suna un copil abuzat, traumatizat, victimă a violenţei de orice tip şi orice altă persoană care are cunoştinţă despre o astfel de situaţie. 

Chiar de azi se poate suna, nu pentru a testa, ci pentru a anunţa situaţii. Sunt cinci persoane alocate la fiecare DGASPC care vor lucra în schimb, astfel încât să fie asigurată întreaga zi de 24 de ore pentru a putea prelua aceste apeluri. 

Foto: Inquam Photos / George Calin

Echipele mobile sunt pregătite deja să se deplaseze la faţa locului după apelurile primite.

Jumatate din copii au declarat, de obicei sub anonimat, că de când a izbuncit pandemia simt stare de anxietate, depresie, că au probleme cu somnul, alimentaţia, socializarea. Deci, e benefică noua linie verde", a spus, miercuri, Gabriela Firea.

Activitatea se desfășoară în colaborare cu Ministerul de Interne, a precizat Firea.

119 - număr unic de telefon la nivel național pentru cazurile de abuz împotriva copiilor

"Serviciul de Telecomunicații Speciale (STS) a operaționalizat numărul unic național 119 destinat raportării cazurilor de abuz, neglijare, exploatare și orice altă formă de violență asupra copilului, în cadrul programului guvernamental "Din grija pentru copii".

Numărul 119 este gratuit din orice rețea fixă sau mobilă și va fi operat de către consilierii direcțiilor de asistență socială și protecția copilului.

La implementarea activităților prevăzute în programul național de suport pentru copii au participat specialiști ai STS, care au realizat analiza fluxurilor operaționale a apelurilor, au stabilit soluția tehnică și au pus la dispoziție echipamentele de comunicații necesare.

Pentru a putea fi raportate cazurile ale căror victime sunt copii, STS a configurat, testat și implementat soluția tehnică de tip call-center în cele 41 de județe ale țării, precum și în sectoarele municipiului București. Inginerii STS au instalat în cele 47 de sedii ale direcțiilor de asistență socială și protecția copilului din țară un număr de 94 de posturi telefonice, dispuse câte două în fiecare centru de preluare a apelurilor.

Începând din 5 ianuarie a.c., apelurile care semnalează diferite situații care afectează copiii vor putea fi preluate, 24 de ore din 24, de către consilierii specializați în asistență socială și protecția copilului.

În cazul situațiilor anunțate prin 119, dar pentru care este necesară intervenția imediată a Poliției sau a echipajelor medicale, operatorii direcțiilor de asistență socială și protecția copilului vor alerta Serviciul de urgență 112. Totodată, potrivit acestui program, atunci când sunt cazuri de copii dispăruți, Poliția poate utiliza Sistemul de avertizare RO-ALERT, administrat din punct de vedere tehnic de către STS.

STS a întreprins demersuri împreună cu Autoritatea Națională pentru Administrare și Reglementare în Comunicații (ANCOM) și cu operatorii publici de telefonie mobilă pentru asigurarea cadrului legislativ și a gratuității apelurilor, precum și pentru a facilita transmiterea datelor geografice care permit alocarea cazurilor pe fiecare centru județean.
    
Pentru operarea consolelor de apel prin care se va oferi sprijin minorilor aflați în situații dificile, consilierii serviciilor de asistență socială au beneficiat de instruire tehnică din partea specialiștilor STS. 

Numărul de suport 119 a fost operaționalizat în baza Ordonanței de urgență nr. 105 din 2021 privind aprobarea și implementarea Programului național de suport pentru copii, în contextul pandemiei de COVID-19 – "Din grijă pentru copii".", se arată în comunicatul Serviciului de Telecomunicaţii Speciale (STS).

×
Subiecte în articol: Gabriela Firea telefonul copilului abuz
Parteneri
Vouchere de 750 de lei și de 2.000 de lei pentru români! Guvernul anunță noi ajutoare
x close