Antena 3 CNN Actualitate Generalii SRI, SIE şi STS vor ieşi la pensie prin decizie a preşedintelui. Senatul a adoptat legea în forma propusă de Traian Băsescu

Generalii SRI, SIE şi STS vor ieşi la pensie prin decizie a preşedintelui. Senatul a adoptat legea în forma propusă de Traian Băsescu

Generalii SRI, SIE şi STS vor ieşi la pensie prin decizie a preşedintelui. Senatul a adoptat legea în forma propusă de Traian Băsescu
Sursa foto: Foto: Intact Images
de M.Z.    |    09 Apr 2013   •   13:52

Generalii SRI, SIE şi STS ies la pensie prin decizie a preşedintelui, iar ceilalţi sunt la mâna ministrului Apărării sau de Interne, după caz. Senatul a aprobat astăzi statutul generalilor, retrimis în parlament de Traian Băsescu.

Proiectul a fost adoptat cu 103 de voturi "pentru", 28 "împotrivă" şi trei abţineri, potrivit Mediafax.

Militarii pot fi menţinuţi în activitate după împlinirea vârstei de pensionare până la vârsta de 60 de ani, cu aprobarea conducerii instituţiei, în funcţie de nevoile de încadrare, au decis, marţi senatorii.

Ei au adoptat, cu un amendament, actul normativ de modificare a Legii 85/2005 privind statutul cadrelor militare, retrimis în Parlament, pentru reexaminare, de către preşedintele Traian Băsescu.

Potrivit unui amendament propus de Comisia pentru apărare şi însuşit de senatori, prevederile proiectului de lege se vor aplica în exclusivitate MApN şi structurilor militarizate ale MAI.

Potrivit proiectului, pensionarea cadrelor MApN şi MAI se va face gradual - generalii cu o stea se vor pensiona la vârsta de 56 de ani, cei cu două stele la 57 de ani, cei cu trei stele la 58, iar generalii cu patru stele la 59 de ani.

Prelungirea perioadei până la 60 de ani se poate face potrivit deciziilor luate de comisiile de selecţie care funcţionează în instituţiile militare, iar propunerea de pensionare sau nu a acestora va fi obligatorie pentru ministrul Apărării.

Preşedintele Comisiei de apărare a Senatului, Corneliu Dobriţoiu, a menţionat, în timpul dezbaterilor, că serviciile speciale precum STS, SPP, SRI vor funcţiona în baza Legii 80, care prevede pensionarea la 60 de ani, iar prelungirile se vor face în funcţie de ierarhia care subordonează acele instituţii.

Senatul a adoptat acest proiect de lege în calitate de Cameră decizională.










×
Parteneri
SUA au dislocat în România cel mai nou sistem antidronă
x close