Antena 3 CNN Actualitate Generalul Eugen Bădălan, despre efectele unui posibil bombardament nuclear: "Teritoriul va avea izotopi radioactivi pentru 200 de ani"

Generalul Eugen Bădălan, despre efectele unui posibil bombardament nuclear: "Teritoriul va avea izotopi radioactivi pentru 200 de ani"

Generalul Eugen Bădălan, fost şef de Stat Major al Forţelor Armate Române, a vorbit în cadrul emisiunii Decisiv despre efectele unui posibil bombardament nuclear.

Generalul Eugen Bădălan, despre efectele unui posibil bombardament nuclear: "Teritoriul va avea izotopi radioactivi pentru 200 de ani"
Sursa foto: Antena 3
de Alexandra Dima    |    15 Apr 2022   •   18:53

Generalul Eugen Bădălan a atras atenţia că în cazul unui bombardament nuclear vor urma consecinţe care se pot întinde pe durata a 200 de ani.  

"În momentul în care se utilizează arma nucleară, uraniul eliberează trei izotopi. Cel cu acţiune imediată este izotopul de iod, pentru care aţi văzut că şi noi facem pastile de iod să îl contracarăm. Acesta dispare însă până în şase luni.

Dar, ceilalţi doi sunt mai periculoşi, dintre care izotopul de zirconiu, care are perioada de înjumătăţite până la eliminare 200 de ani.

Deci acel teritoriu unde s-a utilizat va avea izotopi radioactiv de zirconiu pentru 200 de ani.

Zirconiul acţionează în general asupra sistemului osos şi limfatic. Toţi copiii care se vor naşte acolo, vor avea probleme ale sistemului osos şi limfatic, pentru 200 de ani.", a avertizat fostul şef de Stat Major.  

Întrebat dacă se va ajunge, totuşi, la utilizarea armei nucleare în conflictul din Ucraina, generalul Bădălan a spus:

"Eu cred că nu se va ajunge la utilizarea acestei arme pentru că acolo nu avem fronturi constituite. Acolo avem numai o întrepătrundere."

×
Subiecte în articol: bombardament nuclear
Parteneri
Ce pensie va primi un român care a muncit 35 de ani, după noua lege
x close