Antena 3 CNN Actualitate Geoană: România nu va achiziţiona avioane de luptă anul acesta

Geoană: România nu va achiziţiona avioane de luptă anul acesta

Geoană: România nu va achiziţiona avioane de luptă anul acesta
Sursa foto: geoanã and iliescu
20 Feb 2009   •   10:17

România va renunţa probabil anul acesta la un proiect de a cumpăra avioane de luptă în valoare de câteva miliarde de dolari pentru a-şi ridica aviaţia la standardele NATO, din cauza lipsei de fonduri, a declarat Mircea Geoană pentru Reuters .
"Este în afara oricărei discuţii să cumpărăm avioane anul acesta într-o situaţie atât de dificilă. Avem câteva tranzacţii în desfăşurare care vor fi menţinute, avem trupe în Afganistan şi cred că investiţiile în capacitatea trupelor noastre desfăşurate în străinătate este prioritatea numărul unu", a spus Geoană.
România se apropia de finalizarea acestui proiect anul trecut, mai mulţi membri ai Guvernului spunând în septembrie că decizia este la distanţă de "câteva săptămâni", dar cumpărarea avioanelor a fost amânată din cauza alegerilor parlamentare din noiembrie.
Cinci companii sunt în competiţie pentru contractul estimat de fostul guvern la peste patru miliarde de euro. România ar avea de ales între F-16 construit de Lockheed Martin Corp, F-18 construit Boeing Co, Rafale construit de compania franceză Dassault, Gripen construit de grupul suedez SAAB şi Eurofighter de la EADS.
România este a doua dintre cele mai sărace ţări din UE, comentează Reuters, şi un aliat apropiat al Washingtonului în operaţiunile din Irak şi Afganistan. România a aderat la NATO în 2004 şi a fost de acord să îşi înlocuiască avioanele sovietice MiG 21 cu unele noi.
Antena3.ro

×
Subiecte în articol: BERD NATO Mircea Geoană
Parteneri
Geoană: Să facem o petiţie zdravănă către noul Congres american
x close