Antena 3 CNN Actualitate Un român, şef al unei reţele de traficanţi de persoane, a fost găsit vinovat pentru moartea a 39 de migranţi. Pedeapsa care-l aşteaptă pe Gheorghe Nica

Un român, şef al unei reţele de traficanţi de persoane, a fost găsit vinovat pentru moartea a 39 de migranţi. Pedeapsa care-l aşteaptă pe Gheorghe Nica

Gheorghe Nica, un bărbat de 43 de ani cu cetăţenie română şi britanică, şi Eamonn Harrison, 24 de ani, din Irlanda de Nord, au fost găsiţi vinovaţi de o instanţă din Londra pentru moartea a 39 de vietnamenzi - bărbaţi, femei şi copii - ale căror cadavre au fost descoperite anul trecut într-un comitat din estul Angliei.

Un român, şef al unei reţele de traficanţi de persoane, a fost găsit vinovat pentru moartea a 39 de migranţi. Pedeapsa care-l aşteaptă pe Gheorghe Nica
Sursa foto: Sursă: Poliţia din Essex
de Adrian Iclozan    |    21 Dec 2020   •   18:30

Nica şi Eamonn făceau parte dintr-o reţea de traficanţi de persoane formată din britanici şi români, relatează BBC.

Cele 39 de persoane cu vârste între 15 şi 44 de ani au murit sufocate într-o remorcă frigorifică sigilată, în care au stat închise cel puţin 12 ore, la temperaturi de aproape 40 de grade. Trupurile lor au fost găsite într-o zonă industrială.

Victimele au lăsat familiilor mesaje de adio pe telefoanele mobile

În cadrul investigaţiei, s-a descoperit că victimele plătiseră, fiecare, aproximativ 13.000 de lire sterline pentru a fi transportate în Marea Britanie.

Când şi-au dat seama că rămân fără aer, cei din interior au încercat, fără succes, să-i atragă atenţia şoferului Eamonn Harrison şi să perforeze caroseria cu un obiect metalic.

Telefoanele mobile recuperate de la victime au arătat că acestea au lăsat, în ultimele clipe de conştienţă, mesaje de adio pentru familii.

Vinovaţii riscă închisoarea pe viaţă

Se bănuiește că imigranții, în majoritatea lor, au urcat în containerul de camioane în nordul Franței înainte de a fi conduși la Zeebrugge, în Belgia, și încărcați pe o navă de marfă cu destinația Purfleet.

În urma unui proces de 10 săptămâni, instanţa londoneză l-a găsit vinovat pe șoferul de camion Harrison pentru 39 capete de acuzare de omucidere.

Nica, având rol de organizator al transportului în cadrul reţelei de traficanţi, a fost condamnat pentru aceleași acuzații.

Au mai mai primit condamnări Christopher Kennedy, în vârstă de 24 de ani, și Valentin Calotă, în vârstă de 38 de ani. Cei doi au fost găsiţi vinovaţi de conspiraţie în vederea facilitării traficului de persoane.

Conform legilor din Marea Britanie, traficul de persoane este pedepsit cu cel mult 14 ani de închisoare însă pentru omucidere pedeapsa maximă este închisoarea pe viață.

×
Subiecte în articol: Gheorghe Nica omucidere vietnamezi Essex
Parteneri
Percheziții în Bucureşti: "Maestru spiritual” acuzat de trafic de persoane
x close