Antena 3 CNN Actualitate Gheorghe Piperea, atenţionare privind auto/recenzarea: "Aceste informaţii pot fi aur. Vouă vă plac? Ziceau unii că sunt Gică-contra"

Gheorghe Piperea, atenţionare privind auto/recenzarea: "Aceste informaţii pot fi aur. Vouă vă plac? Ziceau unii că sunt Gică-contra"

Avocatul Gheorghe Piperea a adunat câteva "perle" din OUG privind recensământul populației şi atrage atenţia asupra unor aspecte mai puţin cunoscute de unii dintre noi.

Gheorghe Piperea, atenţionare privind auto/recenzarea: "Aceste informaţii pot fi aur. Vouă vă plac? Ziceau unii că sunt Gică-contra"
Sursa foto: Hepta | Mediafax Foto / Andreea Alexandru
de Georgiana Adam    |    19 Mai 2022   •   16:28

"Pentru amatorii de curiozități, câteva extrase din OUG nr. 19/2020 privind recensământul populației și al locuințelor pot fi aur: 

- art. 3 alin.1: prezenta ordonanţă de urgenţă reglementează organizarea şi desfăşurarea în anul 2021, pe întreg teritoriul ţării, a recensământului populaţiei şi locuinţelor în România; în schimb, la ar. 22 alin.2 ni se trântește asta: în perioada februarie-iulie 2022 se desfăşoară, etapizat, recenzarea populaţiei şi locuinţelor; 

Gheorghe Piperea: "Ați înțeles ceva? Nu? Nu vă ofticați, că 99,99% din populație nu va înțelege"

- potrivit art.1 lit.u) se numește “nucleu familial” unitatea constituită din soţ sau partener şi soţie sau parteneră fără copii, soţ sau partener şi soţie sau parteneră cu copii necăsătoriţi sau unul dintre părinţi cu copii; (ați înțeles ceva? nu? nu vă ofticați, că 99,99% din populație nu va înțelege, ca și voi); 

- art. 5 alin.1: fac obiectul recenzării la recensământul din România: a) persoanele cu cetăţenie română, străină sau fără cetăţenie, cu reşedinţa obişnuită în România; b) persoanele cu cetăţenie română, cu domiciliul în România, dar cu reşedinţa în altă ţară pentru o perioadă mai mică de 12 luni; (românii din diaspora, care nu au reședința statornică în România, nu sunt supuși recenzării, dar pot vota, în continuare; nu știu cum se va putea ști, totuși, câți români vor vota în 2024 la alegerile generale și prezidențiale; singurii care știu sunt stăpânii tabletelor…); 

- art. 6 alin.3: în cazul locuinţelor ocupate de gospodării absente în totalitate, informațiile [...] pot fi furnizate pe plan local de alte persoane, precum administratorii de bloc, vecini, rude, în măsura în care deţin aceste informaţii; (bârfe, șușanele, șoapte, delațiuni & more ...); mi s-a pus mintea pe bigudiuri - locuințe ocupate de gospodării ... absente???!

- art. 8 alin.1: recenzarea persoanelor care locuiesc în imobilele aflate în administrarea unităţilor aparţinând Sistemului Naţional de Apărare, Ordine Publică şi Securitate Naţională, ale Ministerului Justiţiei şi a altor unităţi speciale se face de către persoane nominalizate de aceste instituţii (hopa - ia uite aici o formă nouă de segregare și privilegiu social - ești secret/special/important, nu intri în rândul populimii ...);

Puteţi face autorecenzare, AICI

- din art. 22 alin.7 decurge regula imperativă că fiecare persoană se auto-recenzează pe internet; regula îi privește inclusiv pe baba Veta și pe moș Tăgârță, care vor primi acces gratuit la internet, tabletă/laptop și cursuri intensive de operare (not...);

- art. 27 alin.6: datele cu caracter personal colectate în temeiul prezentei ordonanţe de urgenţă sunt distruse prin proceduri ireversibile în termen de 3 luni de la publicarea rezultatelor recensământului 2021; finalizarea procedurii de distrugere va fi adusă la cunoştinţa publică (la cât de ușor au spart și accesat hackerii ruși serverele guvernului și ale altor instituții publice, nu am deloc încredere că acest text legal va fi respectat, iar integritatea datelor va fi inexpugnabilă până la distrugerea lor ireversibilă);

- din art. 43 rezultă că, dacă nu sunteți acasă când vine recenzorul, cei ce se găsesc pe-acolo vor fi obligați să vă recenzeze prin "proxy”; dacă nu e chiar nimeni acasă, veți fi recenzați prin intermediul administratorului asociației de locatari (să vedeți atunci ce caracteristici minunate veți avea în datele statistice, care vă vor înlocui datele cu caracter personal, făcând parte din avatarul vostru informatic peren ... ); în orice caz, nici lipsa de acasă, nici refuzul primirii în casă/curte a recenzorului nu sunt sancționate; iar recenzorii trebuie să aibă o ținută decentă și un comportament corespunzător; mult mai important - ei nu au voie să vă utilizeze sau comercializeze datele cu caracter personal, cu toate că nimeni nu garantează asta;  

- art. 50: informaţiile obţinute pe baza declaraţiilor populaţiei înregistrate la recensământ sau preluate din surse administrative nu pot fi utilizate pentru stabilirea unor drepturi şi obligaţii pentru unităţile statistice la care se referă şi nici nu pot servi ca probe în justiţie; 

Gheorghe Piperea: "Ziceau unii că sunt Gică-contra. Păi, uitați-vă sus"

- art. 52: rezultatele recensământului pot fi folosite doar în scopuri statistice şi de cercetare ştiinţifică (în această privință nu am nicio încredere că datele noastre cu caracter personal, în format concret, iar nu anonimizat și statistic, nu vor ajunge pe mâna unuia ca biilgheiț sau ca Bourla sau șefii serviciilor secrete).

PS. Ziceau unii că sunt Gică-contra, cu piper, pentru că nu e mai nimic care să mă mulțumească din ceea ce fac minunatele noastre guverne plandemice. Păi, uitați-vă sus, la aceste extrase cu perle de reglementare: vouă vă plac, voi sunteți mulțumiți? 

Notă suplimentară: la cât de prost e făcută această OUG, nu ne mai miră că e semnată de Șică Orban, ex-prim-ministru, demis de Parlament la acea dată (dar, în țara lui Arahat - bei, cine să mai țină cont de Constituție, care spune că un guvern demis nu poate emite OUG-uri?)", a scris avocatul Gheorghe Piperea, pe pagina de Facebook.

››› Vezi galeria foto ‹‹‹

Gheorghe Piperea îi îndeamnă pe români să nu se autorecenzeze: ”Completați doar acele rubrici care nu vă fură datele personale”

Avocatul Gheorghe Piperea îi îndeamnă românii să nu se autorecenzeze, fiind de părere că, în acest caz, autoritățile intră în posesia datelor noastre care pot fi furnizate apoi mai departe, pe internet.

Piperea spune că, pentru a evita primirea unei amenzi, este bine să primim acasă recenzorul și să răspundem la întrebările adresate față în față.

"Încerc să răspund aici zecilor de mesaje în privat și sutelor de comentarii pe pagină referitoare la recensământ. Nu sunt un expert în domeniu, deci nu vă pot da răspunsuri/soluții detaliate.

Recensământ 2022: Populația a scăzut cu trei milioane în 10 ani | INS: ”Avem circa 19 milioane de locuitori”

În plin recensământ al populaţiei, şeful Institutului Naţional de Statistică anunță că populaţia ţării s-a redus cu aproape trei milioane în doar 10 ani. În plus, perspectivele demografice sunt sumbre: în următorii 40 de ani, numărul locuitorilor o să scadă sub 15 milioane.

”Estimările inițiale arată o populație rezidentă în jur de 19 milioane de locuitori, mai mică un milion față de populația din 2011 și cu două milioane și ceva față de cea din 2002.

Datele vor fi confirmate de rezultatele recensământului”, a declarat Vladimir Alexandrescu, purtător de cuvânt al INS, sâmbătă, la emisiunea Income, de la Antena 3.

Recensământ 2022. Până când trebuie completat formularul, ca să obţii o zi liberă

Întregul proces este complet digitalizat și a fost introdusă și o etapă de autorecenzare, care se desfășoară până pe 15 mai, urmând ca apoi să aibă loc intrarea recenzorilor în teren, la acele adrese unde nu s-a făcut autorecenzarea.

După primele 42 de zile de autorecenzare pe site-ul recensamantromania.ro, Institutul Național de Statistică a recepționat 4.513.964 de chestionare.

Bucureștiul este pe primul loc, cu peste 376.000 de chestionare completate și trimise. Pe locul doi se află județul Brașov, cu peste 183.000 de chestionare trimise, iar pe trei găsim Clujul, cu 179.000 de chestionare.

O nouă zi liberă pentru români. Cum se face autorecenzarea, pas cu pas

Recensământul online al populaţiei şi locuinţelor a început pe 14 martie 2022, iar românii care completează formularul în sistem online primesc, la cerere, o zi liberă, plătită.

Angajatorii sunt obligați să le acorde salariaților o zi liberă, plătită, dacă aceştia arată cu au completat formularul online în prima etapă a recensământului populației.

În perioada 14 martie-15 mai, recensământul se va face online, iar cei care nu au acces la internet vor primi vizitele recenzorilor acasă, în perioada 16 mai-17 iulie.

Cum se face autorecenzarea

Fiecare persoană, indiferent de cetățenie, cu reședința în România (care trăiește pe teritoriul României pentru o perioadă de cel puțin 12 luni) se poate autorecenza în doi pași.

Primul pas este accesarea Platformei de autorecenzare și completarea formularului de pre-înregistrare pentru ea însăși și pentru membrii gospodăriei din care face parte.

Pasul doi - persoana care a făcut pre-înregistrarea și membrii gospodăriei sale (pe care i-a trecut în formularul de pre-înregistrare) vor primi un link la adresa/adresele de email indicate, fiecare link conducând la chestionarul individual de recensământ.

Puteţi face autorecenzare, AICI

La finalul chestionarului, după completare, se apasă butonul "Finalizare" și chestionarul completat este transmis în baza de date a recensământului.

Autorecenzarea este disponibilă populației, în perioada 14 martie-15 mai 2022 și se poate realiza de pe orice dispozitiv electronic (telefoane inteligente, tablete, laptopuri, desktopuri etc.).

Autorecenzarea online asistată se poate face în spații special amenajate de fiecare primărie fie pe tabletele recenzorilor ARA, fie de pe propriile dispozitive electronice, cu sprijinul unui recenzor.

Informații privind desfășurarea RPL2021 pot fi găsite pe recensamantromania.ro.

Dovada pentru a primi o zi liberă

Persoanele se loghează cu Codul Numeric Personal (CNP), după care în cursul validării acesta este înlocuit cu un cod de 40 de caractere.

Salariaţii care vor alege să se autorecenzeze online vor primi o zi liberă suplimentară de la angajator. 

Dovada autorecenzării online se va realiza prin prezentarea codului de confirmare a încheierii cu succes a autorecenzării. 

Codul va fi generat automat de aplicaţia informatică pentru fiecare formular individual transmis către baza de recensământ.

"La şapte zile după ce a completat formularul de recensământ, persoana care s-a autorecenzat va primi un cod în baza căruia va putea primi zi liberă de la locul de muncă, indiferent dacă este public sau privat", a declarat preşedintele Institutului Naţional de Statistică (INS), Tudorel Andrei.

Românii se pot autorecenza până în 15 mai.

Cel mai ridicat nivel al populaţiei, în 1992: erau 22,8 milioane locuitori

Potrivit INS, România a pierdut cel puţin 1,1 milioane de persoane din populaţia rezidentă în ultimii 10 ani.

Sporul natural negativ şi migraţia externă sunt principalii factori ai scăderii populaţiei, a spus Tudorel Andrei, preşedintele INS.Cel mai ridicat nivel al populaţiei României a fost înregistrat în anul 1992, când ţara avea 22,8 milioane de locuitori.

Ce sancţiuni riscă cei care refuză să participe sau oferă date false

Autorecenzarea este disponibilă până pe 15 mai 2022 și se poate realiza de pe orice dispozitiv electronic (telefoane inteligente, tablete, laptopuri, desktopuri etc.).

Ordonanţa de Urgenţă nr. 19 din 4 februarie 2020 privind organizarea și desfășurarea recensământului populației și locuințelor din România în anul 2021 prevede o serie de sancţiuni şi amenzi în cazul persoanelor care refuză recenzarea sau oferă date false. Încălcarea prevederilor prezentei ordonanțe de urgență atrage, după caz, răspunderea disciplinară, civilă, contravențională sau penală a celor vinovați.

×
Parteneri
Ministrul Agriculturii, prima reacție în scandalul puilor vopsiţi
x close