Antena 3 CNN Actualitate Ghiuvetă sau chiuvetă. Cea mai des întâlnită greșeală din limba română

Ghiuvetă sau chiuvetă. Cea mai des întâlnită greșeală din limba română

În prezent, foarte multe cuvinte sunt folosite greșit. De exemplu, puțini români știu care este varianta corectă dintre cuvintele "ghiuvetă" sau "chiuvetă".

Ghiuvetă sau chiuvetă. Cea mai des întâlnită greșeală din limba română
Sursa foto: Antena 3 CNN
de Georgiana Adam    |    27 Feb 2024   •   17:00

Limba română este o limbă dificilă chiar şi pentru vorbitorii nativi, astfel că în limbajul uzual s-au strecurat numeroase greşeli.

Anumite cuvinte din vocabularul limbii române ne pun în dificultate, existând dubii privind forma lor corectă.

Variantele greșite sunt utilizate de un număr tot mai mare de români, însă niciodată nu este târziu pentru a învăța forma corectă a cuvintelor chiar şi pentru un vorbitor nativ.

Un exemplu se referă la formele "ghiuvetă" sau "chiuvetă". Singura variantă corectă menționată de DOOM a acestui cuvânt este "chiuvetă".

Îndreptându-ne atenţia spre etimologia termenului chiuvetă, aflăm că acesta provine din limba franceză de la cuvette.

Potrivit Dicţionarului Explicativ al Limbii Române, termenul chiuvetă este un substantiv feminin şi este definit ca fiind un "vas de porţelan, de faianţă sau de metal smălţuit prevăzut cu o gaură de scurgere fixat în perete sub un robinet de apă şi folosit la spălat".

Există nenumărate situaţii în care grupul de litere chi se confundă cu grupul de litere ghi, iar unul dintre motive îl poate constitui asemănarea pronunţiei lor sau chiar rapiditatea în vorbire.

×
Subiecte în articol: doom limba romana cuvant
Parteneri
Zeci de tornade impresionante au lovit centrul Statelor Unite
x close