Antena 3 CNN Actualitate Greva de avertisment a CFR s-a încheiat, dar trenurile au întârzieri

Greva de avertisment a CFR s-a încheiat, dar trenurile au întârzieri

Greva de avertisment a CFR s-a încheiat, dar trenurile au întârzieri
03 Mar 2008   •   15:04
Efecte în lanţ în gările din toată ţara după greva de avertisment din această dimineaţă. Aproape toate trenurile au întârzieri între 30 şi 140 de minute, iar până diseară la ora 20.00 situaţia nu se va remedia. Timp de două ore, între 7.00 şi 9.00, nici un tren nu a plecat din gări, iar cele care erau deja pe traseu s-au oprit în primele staţii pe care le-au întâlnit. Greva de avertisment a ceferiştilor a afectat 416 trenuri, dintre care 221 au fost oprite pe parcurs, iar restul au rămas în gări, nemaiplecând în cursă. Sindicaliştii nu renunţă aşadar la proteste, chiar dacă ministrul Transporturilor Ludovic Orban le-a transmis că greva este ?imorală?. "Peste 50.000 de feroviari vor înceta activitatea, garniturile care sunt deja în mişcare vor opri în prima gară pe perioada protestului CFR-iştilor", a declarat preşedintele Federaţiei Mişcare Comerciale, Gheorghe Popa.

Miercuri dimineaţă va fi însă grevă de avertisment şi nu generală la CFR. Anunţul iniţial a fost comunicat luni de autorităţi şi de sindicalişti, după negocierile de la Ministerului Transporturilor. Sindicaliştii cer salarii mai mari, dar şi condiţii mai bune de muncă. Invitat la Ştirea Zilei, ministrul Transporturilor a declarat că sindicaliştii vor o mărire de salariu cu 31%, şi nu de 18%, aşa cum au "coafat" ei cererea şi cum au transmis-o presei.

Oferta ministerului a rămas neschimbată ? puţin peste 8 la sută, majorare care nu este nicidecum pe placul sindicaliştilor. Reprezentanţii federaţiilor sindicale naţionale din transportul feroviar au spus că în ianuarie au început negocierile privind salariile angajaţilor din domeniu. Salarizarea convenită prin Contractele Colective de Muncă la nivelul unităţilor feroviare are valabilitate până la 31 ianuarie 2008, având un nivel minimal de 450 lei.

Feroviarii au oprit trenurile şi pe 1 februarie. Atunci, timp de trei ore, trenurile nu au mai plecat din gări, iar casele de bilete au fost închise. Liderii federaţiilor sindicale feroviare anunţau că acţiunea a fost una voluntară. Ministrul Ludovic Orban i-a ameninţat însă cu sancţiuni pe cei care au organizat protestul, având în vedere că acesta a fost declanşat simultan în mai multe gări din toată ţara.

Soluţia dată în urmă cu o lună de Călin Popescu Tăriceanu la solicitările sindicaliştilor a fost una simplă - restructurarea. Premierul a arătat că CFR oricum înregistrează pierderi şi funcţionează cu subvenţii de la Guvern, aşa că singura posibilitate de majorare a salariilor ar fi micşorarea numărului de angajaţi.

ORBAN: SINDICALIŞTII CFR VOR MĂRIREA SALARIILOR CU 31%, NU CU 18%

Antena 3

×
Parteneri
Patronii de păcănele riscă amenzi de 200.000 de lei dacă nu închid afacerile
x close