Antena 3 CNN Emisiuni Antena 3 CNN News Hour with CNN "Lacătul pe şcoală! Grevă generală!" | Peste 150.000 de profesori participă la protest | Sindicaliștii au refuzat cei 1.000 de lei oferiţi de Guvern

"Lacătul pe şcoală! Grevă generală!" | Peste 150.000 de profesori participă la protest | Sindicaliștii au refuzat cei 1.000 de lei oferiţi de Guvern

Greva generală în școlile din România a început. Reprezentații profesorilor amenință cu înghețarea anului școlar dacă nu se vor găsi cât mai curând soluții în ceea ce privește majorarea salarială a profesorilor.

de Redacția Antena 3 CNN    |    22 Mai 2023   •   07:32

Peste 150.000 de mii de profesori și 70 de mii de angajați din rândurile personalului auxiliar participă la protest. 

Liderii de sindicat au respins oferta guvernului, care le-a propus bonusuri de câte o mie de lei, de două ori pe an, pentru debutanți. 

După eșecul ultimelor negocieri, conducerile celor mai multe școli din țară au transmis deja elevilor să stea acasă luni.

Citește și: Sindicatele din învăţământ, detalii despre cât va dura greva profesorilor: "A sosit momentul ca această umilință să înceteze"

Aceștia urmează să afle ulterior ce vor face marți și miercuri.

Acolo unde nu va fi grevă, profesori vor merge la clase, vor ține cursurile, iar absențele elevilor vor fi notate în catalog.

Pauză forțată pentru elevi

Pentru elevi, greva profesorilor reprezinta o pauză forțată, după ce anul școlar în curs, primul cu o nouă structură, a avut porniri întârziate la fiecare modul iar zilele libere acordate de guvern și recuperările au bulversat și mai mult programul de învățământ.

Specialiștii din Educație spun ca generațiile care suportă consecințele grevei generale suferă, deja, din cauzal golurilor din pandemie.

Efectele se văd în rezultatele ultimelor simulări, atât la BAC cât și la Evaluarea Națională, care sunt mai mult decât îngrijorătoare. 

După opt ani de școală, aproape 25% dintre elevi nu au luat notă de trecere nici măcar la limba română, iar la matematică, ceva mai mult de 40% au reușit să obțină nota cinci.

Peste 40% dintre elevii români sunt analfabeți funcțional

Ultimele teste la nivel național au arătat ca peste 40% dintre elevi nu înțeleg și nu se pot folosi de cunoștințele predate în școală.

Ultima grevă generală în învățământ a avut loc în 2005. A durat, atunci, trei săptămâni, timp în care profesorii nu au intrat la ore.

La momentul respectiv, s-au alăturat protestelor și profesorii din învățământul universitar. Sindicatele au cerut alocarea a 6% din PIB pentru Educație, salarii dublate până în 2007 și fonduri suplimentare pentru infrastructură.

Ministerul Educației a atacat greva la Curtea Constituțională, dar magistrații au fost de partea dascălilor. Mișcările de protest s-au încheiat după ce premierul de-atunci, Călin Popescu Tăriceanu, a promis alocarea a 4,8% din PIB pentru sectorul Educației și o mărire salarială de aproape 12%.

A fost cea mai substanțială reușită de până în prezent.

Premierul Ciucă: "Cel mai prost moment pentru o grevă din ultimii zece ani"

La recentele discuții cu sindicaliștii, premierul Nicolae Ciucă le-a cerut acestora sa fie corecți față de copiii care trec printr-o perioada de examene plină de emoții.

Prim-ministrul susține ca momentul ales pentru grevă este cel mai prost din ultimii 10 ani.

Liderul PSD, Marcel Ciolacu, le-a promis liderilor sindicali că Educația va fi prioritatea numărul 1 în următorul guvern și că profesorii vor fi primii cărora li se vor mări salariile.

Din opoziție, Uniunea Salvați România a comunicat că "PNL și PSD trebuie să facă un singur gest, dacă susțin profesorii: să adopte amendamentele USR la legile Educației privind creșterea salariilor".

"Orice altceva înseamnă ipocrizie și promisiuni fără conținut", susțin reprezentanții USR. 

×
Subiecte în articol: greva generala educatie profesori elevi
Parteneri
Ministrul Muncii anunță calendarul livrării pensiilor înainte de Paște
x close