Antena 3 CNN Actualitate Guvernul Dăncilă face un pas important în vederea construirii autostrăzii Tîrgu Neamț - Tîrgu Mureș

Guvernul Dăncilă face un pas important în vederea construirii autostrăzii Tîrgu Neamț - Tîrgu Mureș

Guvernul Dăncilă face un pas important în vederea construirii autostrăzii Tîrgu Neamț - Tîrgu Mureș
09 Mai 2019   •   16:58

Ministrul Transporturilor, Răzvan Cuc, a participat miercuri, 9 mai 2019, la Iași, la semnarea contractului pentru revizuirea studiului de fezabilitate aferent segmentului de autostradă Târgu Neamț - Târgu Mureș. 

Contractul a fost adjudecat de compania Ingenieria Especializada Obra Civil SA (Spania), pentru valoarea de 17,58 milioane lei. Lungimea tronsonului de autostradă vizat este de 209 km, iar durata contractului este de 14 luni de la data semnării.

Semnarea contractului a avut loc în prezența reprezentanților constructorului, a directorului general al CNAIR, Narcis Neaga, a directorului general regional al DRDP Iași, Ovidiu Mugurel Laicu, dar și a oficialităților locale, printre care prefectul județului Iași, Marian Șerbescu, președintele Consiliului Județean Iași, Maricel Popa, alături de parlamentari de Iași. 

Reamintim că anunțul de licitație pentru revizuirea studiului de fezabilitate al tronsonului Târgu Neamț- Târgu Mureș a fost publicat pe SICAP în luna februarie, valoarea estimată a contractului fiind de 29,912 milioane lei, fără TVA. Termenul limită pentru depunerea ofertelor a fost 3 martie 2019, iar cel pentru anunțarea câștigătorului – 15 mai. În perioada următoare, se va ridica pe SICAP și documentația pentru tronsonul Târgu Neamț - Iași, ce va fi realizat prin parteneriat public-privat.

„După cum știți, mi-am asumat un termen - 15 mai, până la care vom finaliza procedura de licitație pentru revizuirea studiului de fezabilitate pentru tronsonul Târgu Mureș – Târgu Neamț. Am solicitat CNAIR să urgenteze procedurile, astfel încât astăzi, 9 mai, am reușit să devansăm acest termen și să semnăm contractul, drept pentru care vreau să îl felicit pe dl director Narcis Neaga și întreaga echipă de la CNAIR pentru implicare (...) Am înțeles foarte bine mesajul pe care cetățenii României l-au transmis, vizavi de lipsa infrastructurii mari. De aceea semnăm astăzi acest contract important pentru realizarea autostrăzii Marii Uniri”, a declarat la Iași ministrul Transporturilor, Răzvan Cuc. 

Recent, Guvernul României a aprobat și studiul de fundamentare al proiectului strategic de investiții în parteneriat public-privat „Autostrada Târgu Neamț – Iași”. Valoarea totală a investiției este estimată la 1,2 miliarde euro, iar perioada de proiectare și realizare a autostrăzii este preconizată să dureze 48 luni. Proiectul are în vedere realizarea a 68 km autostradă.

Alte proiecte demarate sau inaugurate recent

Loturile 3 și 4 ale Autostrăzii Sebeș-Turda, însumând 28,75 km, au fost inaugurate. Autostrada care se întinde pe teritoriul județelor Alba și Cluj, având o lungime totală de 70 km, pe teritoriul județului Alba are în exploatare  62,1 km. Autostrada va conecta orașele Sebeș, Alba Iulia, Teiuș și Turda. Valoarea totală a obiectivului “Autostrada Sebeș-Turda” este 1.949.896.940,24 lei (cu TVA) și este finanțat prin Programul Operațional Infrastructura Mare 2014-2020 astfel: 75% reprezintă contribuția Uniunii Europene prin Fondul European de Dezvoltare Regională și 25% contribuția națională (bugetul de stat).

În același timp, luna trecută a fost semnat contractul de proiectare și execuție pentru lotul 3 din autostrada de centură a municipiului București secțiunea Sud. 

Valoarea contractului este de 853 de milioane de lei, echivalent a 180 de milioane de euro, fără TVA. (…) Acest sector face parte din centura Bucureşti Sud, care va asigura conexiunea reţelei TEN-T, respectiv legătura dintre autostrada A1 Piteşti-Bucureşti şi autostrada A2 Bucureşti-Constanţa.

Contractul a fost semnat pe 14 aprilie 2019 de Narcis Neaga, de directorul executiv Aktor SA şi de administratorul special Euro Construct.

Tot pe 14 aprilie a fost semnat și contractul de proiectare și execuție pentru autostraa Sibiu-Pitești secțiunea 1 Sibiu-Boița. 

Valoarea contractului este de 612 milioane de lei, fără TVA, echivalentul a 129 de milioane de euro, iar durata de realizare a acestui contract este de 48 de luni, dintre care 12 luni pentru proiectare şi 36 de luni pentru execuţie.

Contractul a fost semnat de reprezentantul Companiei Naţionale de Administrare a Infrastructurii Rutiere SA, Narcis Neaga şi de administratorul companiei Porr Construct SRL.

Totodată proiectul autostrăzii Comarnic – Brașov a fost demarat prin lansarea procedurii de licitație pentru selectarea partenerului privat. (PPP)

×
Parteneri
Românii care vor fi obligați să își instaleze al doilea contor pentru energie
x close