Antena 3 CNN Actualitate Florin Cîțu: Guvernul va aproba o Ordonanţă de Urgență privind amânarea plăţii ratelor

Florin Cîțu: Guvernul va aproba o Ordonanţă de Urgență privind amânarea plăţii ratelor

Guvernul vrea să aprobe printr-o Ordonanţă de Urgență amânarea plăţii ratelor pentru o perioadă mai apropiată de șase luni.

Florin Cîțu: Guvernul va aproba o Ordonanţă de Urgență privind amânarea plăţii ratelor
24 Mar 2020   •   23:59

„Pregătim o soluţie pentru ratele românilor. Astăzi a venit decizia Asociaţiei Europene a Băncilor care permite acest lucru. Este un prim pas, dar care era important pentru a veni cu o soluţie pentru tot sistemul bancar, pentru toţi clienţii şi pe care o vom adopta joi în şedinţa de Guvern, prin ordonanţă de Guvern. Detaliile tehnice încă se discută, dar o soluţie este o amânare a ratelor pe o perioadă mai mare de starea de urgenţă. Eu vă spun că aici va fi implicat şi statul şi nu vom discrimina. Cei care vor cere, vor avea acces la această facilitate. Care va fi durata de amânare şi care vor fi condiţiile, le vom pune în ordonanţa de urgenţă. Cei care au nevoie de păsuire, nu au nevoie de vreun certificat sau de altceva. Vor putea să apeleze la această facilitate. Joi vom veni exact cu detaliile. Astăzi am avut discuţii toată ziua cu Banca Naţională, seara am discutat şi cu reprezentanţii băncilor şi soluţia este 90% făcută.

Păsuirea va fi mult mai mare, pentru că ne gândim că nu ştim în primul rând cât va dura această perioadă. Credem că e nevoie de o perioadă după aceea pentru a reveni la normal şi atunci trebuie să se extindă perioada şi după starea de urgenţă. Va fi vorba despre luni, nu putem vorbi despre ani în acest moment. Mai aproape de şase luni, decât de trei luni... Este vorba despre o păsuire, nu putem să ştergem ratele. Este o păsuire care se va întinde şi după perioada de stare de urgenţă. Pentru persoane juridice avem deja tot felul de instrumente şi vor fi şi pentru persoane fizice. Am mers pe o variantă prin care nu creăm alte probleme birocratice. Nu există condiţionalităţi (pentru amânarea ratelor, n.r.). Decizia va fi valabilă din momentul în care va fi publicată în Monitorul Oficial", a declarat Florin Cîţu la Digi 24.

×
Subiecte în articol: guvern Ordonanta de Urgenta
Parteneri
Cătălin Cîrstoiu: Eu dorm liniştit că am ajutat pacienţii
x close