Antena 3 CNN Actualitate Guvernul va asigura pacienților aflați în carantină bani pentru cazare și mâncare

Guvernul va asigura pacienților aflați în carantină bani pentru cazare și mâncare

Un proiect de hotărâre care suplimentează bugetul Ministerului Sănătății se află pe ordinea de zi a ședinței de mercuri a Guvernului, care începe de la ora 17.

Guvernul va asigura pacienților aflați în carantină bani pentru cazare și mâncare
Sursa foto: Foto: gov.ro
18 Mar 2020   •   16:28

Tot în acest proiect sunt incluse și măsuri pentru cei aflați în carantină din cauza COVID-19. Aceștia vor primi 230 de lei pentru cazare și 70 de lei pentru mâncare.

Suplimentarea bugetului Ministerului va fi făcută din Fondul de rezervă bugetară.

Mai mult, proiectul stabilește şi cheltuielile aferente pentru fiecare persoană carantinată:

„a) alocaţia de cazare in valoare de 230 lei/zi , care include pe lângă costurile legate de asigurarea spatiului de locuit, costurile cu servicii de curătenie, servicii de spălătorie, produse de igienă personală, lenjerie, prosoape, protecţia bagajelor persoanelor şi a altor efecte personale ale acestora

- în situaţia în care persoana este cazată într-un centru de carantină pus la dispoziţie în mod gratuit, alocatia de cazare este in valoare de 50 de lei/zi, care include cheltuielile pentru serviciile de curăţenie, servicii de spălătorie, produse de igienă personală, lenjerie,prosoape, protecţia bagajelor şi a altor efecte personale ale acestora.

b )indemnizaţia de cazare, în cuantum de 70 lei/zi care include următoarele cheltuieli:

- cheltuieli cu hrană –3 mese/zi,servite în cameră, cu utilizarea tacâmurilor şi a veselei de unică folosinţă.

- cheltuieli cu apa –între 2-4 l/zi/persoană, cu utilizarea paharelor de unica folosinţă

- cheltuieli cu îmbrăcăminte corespunzătoare –câte 2 pijmale şi 2 perechi depapuci de unică folosinţă pentru toată perioada de carantinare”, arată proiectul de hotărâre.

Dacă pacientul aflat în carantină are nevoie de servicii de traducere, cheltuielile făcute vor fi decontate.

În cazul în care pacientul are nevoie de tratament pentru afecțiuni preexistente sau care apar în perioada de carantină, ele se vor acorda  în baza unor documente medicale de tipul:scrisoare medicală, reţetă, iar cheltuielile aferente acestora se vor deconta pe baza documentelor justificative.

Fondurile necesare pentru decontarea cheltuielilor se asigură prin transfer din bugetul Ministerului Sănătăţii, lunar, la solicitarea direcţiilor de sănătate publică judeţene, respectiv şi a municipiului Bucureşti, pe baza unui borderou centralizator al documentelor, la sfârşitul perioadei de carantină.

×
Subiecte în articol: Ministerul Sănătății Guvernul
Parteneri
Cum va fi vremea în vacanța de Paște și când scăpăm de frig
x close