Guvernul va cere acordul FMI să vândă Oltchim prin negociere cu un investitor, nu la licitaţie deschisă

de A.M.P    |    02 Oct 2012   •   23:30
Guvernul va cere acordul FMI să vândă Oltchim prin negociere cu un investitor, nu la licitaţie deschisă Foto: Agerpres

Guvernul va solicita Fondului Monetar Internaţional (FMI) şi Comisiei Europene (CE) permisiunea ca viitoarea privatizare a Oltchim (OLT) să fie derulată prin negociere cu un investitor strategic şi nu prin licitaţie deschisă la care să vină oricine, a anunţat, marţi seara, premierul Victor Ponta, citat de Mediafax.
   
Ponta a precizat la un post de televiziune că investitorul strategic va trebui să îşi asume datoriile combinatului, păstrarea locurilor de muncă, realizarea investiţiilor şi derularea negocierilor pentru Arpechim. El a admis că problema datoriilor Oltchim către AVAS va trebui rezolvată înainte de a iniţia noul proces de privatizare.
   
Premierul a susţinut că şi-ar dori la Oltchim şi un investitor american, englez sau francez, dar a precizat că investitorii din aceste ţări dispun deja de propriile combinate şi că doar grupul rus TISE s-a arătat interesat în mod concret.
   
În privinţa noii conduceri a Oltchim, şeful Guvernului a arătat că aşteaptă ca aceasta să rezilieze toate contractele cu firmele "căpuşe", să repornească secţiile care pot asigura o producţie "realistă", nu pe stoc, şi că colaboreze cu consultantul pentru ştergerea datoriilor combinatului şi pregătirea noii privatizări.
   
Întrebat cine este autorul planului guvernamental de "salvare" a Oltchim, premierul a arătat că principala parte a planului revine ministrului de Finanţe, Florin Georgescu, acesta beneficiind şi de sprijinul ministrului Economiei.
   

   

x close