Antena 3 CNN Actualitate Guvernul vrea să reintroducă sistemul pensiilor speciale. Agricultorii vor beneficia de un sistem similar celui francez

Guvernul vrea să reintroducă sistemul pensiilor speciale. Agricultorii vor beneficia de un sistem similar celui francez

Guvernul vrea să reintroducă sistemul pensiilor speciale. Agricultorii vor beneficia de un sistem similar celui francez
Sursa foto: Foto: Agerpres
25 Dec 2012   •   16:43

Ministrul Muncii, Mariana Câmpeanu, a declarat că guvernul are de gând să revină la sistemul pensiilor speciale pentru anumite categorii profesionale. Militarii şi poliţiştii fac parte din aceste categorii, dar agricultorii ar putea beneficia de asemenea de un sistem special de pensie, scrie gândul.info.

Aceasta a declarat că este vorba despre 2 propuneri de legi care vor schimba sistemul naţional de pensii, instroducând pensiile ocupaţionale. Ministrul nu a dat şi un termen pentru introducerea acestor sisteme.

Sistemul pensiilor ocupaţionale a fost votat şi chiar adoptat în Parlament în 2007. Acesta prevedea  ca o categorie profesională să îşi poată înfiinţa propriul fond de pensii, supravegheat şi autorizat de sistemul naţional de supraveghere a pensiilor private. De asemenea, fondul urma să funcţioneze ca unul privat, aducând bani contribuabililor.

“Avem o propunere de lege care trebuie să intre în funcţiune. Este necesară o perioadă minimă de contribuţii, fixată prin lege. Pot face parte din acest sistem agricultorii. Dar orice categorie dintr-un anumit grup profesional care e destul de mare să formeze un sistem va putea să îşi facă pensii ocupaţionale, aşa cum sunt cei din sistemul de militarizare, la fel medicii ar putea, dacă doresc să se constituie într-un astfel de sistem, precum şi avocaţii, magistraţii”, a declarat ministrul Mariana Câmpeanu.

Însă sistemul a fost restructurat de guvernul PDL Emil Boc, în anul 2010.

În ce priveşte agricultorii, ministrul Mariana Câmpeanu a explicat că Guvernul vizează introducerea unui sistem similar celui din Franţa, dezbătut şi în România în 2007, însă eliminat de Guvernul Boc, în urma introducerii sistemului unitar de pensii. Astfel, agricultorii ar urma să contribuie la sistemul de pensii sezonier, în funcţie de când câştigă bani din munca lor, iar statul ar urma să pună în numele lor o sumă de bani similară cu cea depusă de ei.

×
Parteneri
Mircea Badea a dezvăluit cine este modelul său în viaţă
x close