Antena 3 CNN Actualitate Hăineală refuză să îşi dea demisia: Nu există niciun motiv pentru a ceda la astfel de presiuni

Hăineală refuză să îşi dea demisia: Nu există niciun motiv pentru a ceda la astfel de presiuni

Hăineală refuză să îşi dea demisia: Nu există niciun motiv pentru a ceda la astfel de presiuni
Sursa foto: Foto: Agerpres
14 Ian 2013   •   18:17

Procurorul Oana Schmidt Hăineală, noul preşedinte al CSM, a declarat, luni, că nu este o opţiune demisia sa din funcţie, aşa cum a cerut majoritatea membrilor Secţiei de judecători a Consiliului, neexistând niciun motiv pentru a ceda unor astfel de presiuni.
   
"Nu există absolut niciun motiv pentru care eu să-mi dau demisia. Nu intenţionez să-mi dau demisia. Fac un apel către colegii membri Secţiei de judecători să conştientizeze care este rolul lor în Consiliu şi rolul fiecărui membru al Consiliului şi anume acela de a lua decizii pentru sistemul judiciar, este acela de a participa la şedinţele de plen şi secţie şi de a rezolva problemele curente ale justiţiei", a declarat Hăineală, citată de Mediafax.
   
Având în vedere faptul că şapte judecători - din opt cât are Secţia pentru Judecători a CSM, practic o întreagă secţie - s-au exprimat împotriva procedurii prin care a fost desemnată şef al forului, Oana Schmidt Hăineală a declarat:

"Există o secţie, dar deciziile se iau în plen şi în secţii. Repet, eu consider că obligaţia membrilor CSM este de a participa, este motivul pentru care noi ne primim salariile, ca să participăm la şedinţele de plen şi secţii şi să luăm decizii în interesul sistemului judiciar. Repet, apelul  meu către colegii judecători din cadrul secţiei de judecător este de a conştientiza responsabilităţile care decurg din statutul de membru al Consiliului şi pe care tocmai l-am enumerat".
   
Potrivit procurorului Hăineală, mandatul său la conducerea CSM este unul legal, democratic exprimat în plenul Consiliului, "neexistând niciun motiv pentru a ceda la astfel de presiuni".
   
Întrebat dacă este nelegală desemnarea unui procuror în fruntea CSM, ce prevedere ar contrazice această posibilitate, Hăineală a spus că nu ştie şi ar fi curioasă să cunoască ce lege contrazice legalitatea asigurării preşedinţiei Consiliului de către un procuror. "Constituţia şi legea Consiliului, Legea 317, prevăd, permit posibilitatea ca un procuror să fie preşedinte al Consiliului. Repet, mandatul a fost obţinut în baza unui vot legal exprimat", a subliniat Hăineală.
   
În plus, Hăineală a declarat că voturile pentru candidatura sa şi cea a judecătorului Mircea Aron au fost centralizate şi nu există îndoială asupra legalităţii procesului, iar insinuarea că ar lipsi un vot este absurdă, ea exclamând: "Deja deraiem!"

Până luni, 60 de judecătorii s-au pronunţat pentru revocarea lui Danileţ din funcţia de membru al CSM, potrivit unor surse din magistratură.
   

×
Parteneri
Noua fabrică din România care se deschide după Paște
x close