Antena 3 CNN Actualitate Haos în țară după furtuna de seara trecută. Case distruse, oameni blocați în mașini și cobaci doborâți de vânt

Haos în țară după furtuna de seara trecută. Case distruse, oameni blocați în mașini și cobaci doborâți de vânt

Laura Dinu
5 minute de citit Publicat la 10:46 14 Iun 2024 Modificat la 12:48 14 Iun 2024
Inquam Photos / George C?lin
Haos în țară după furtuna de seara trecută! Case distruse, oameni blocați în mașini și cobaci doborâți de vânt

În câteva ore a plouat cât pentru o lună întreagă, seara trecută. Meteorologii susțin că au fost cantități aproape record de apă pentru această perioadă.

S-au înregistrat 70 litri/mp la stația Filaret, Titu 80 litri/mp, Videle 40 litri/mp, Caracal 35 litri/mp, Ploiești 33 litri/mp și Craiova 30 litri/mp.

Efectele meteo înregistrate în ultimele 24 de ore

Furtuna a făcut prăpăd în mai multe zone din țară. Meteorologii au emis avertizări cod roșu, cod portocaliu și cod galben de vreme severă. Iar salvatorii au fost nevoiți să facă față sutelor de apeluri la 112. 

”Încă de la intrarea în vigoare a prognozelor emise de meteorologi, pompierii salvatori din județele aflate sub incidenta acestora au fost la datorie, în sprijinul autorităților și a cetățenilor pentru limitarea și înlăturarea efectelor.

Furtunile au făcut ravagii în 20 de județe

Astfel, în ultimele 24 de ore (13.06.2024), fenomenele hidrometeorologice au produs efecte în 107 localități din 20 de județe (AB, AG, BZ, CL, CS, CJ, DB, DJ, GR, GJ, HD, IS, IF, MH, MS, OT, PH, SV, TR, VL)  și municipiul București, zone în care colegii noștri au intervenit pentru evacuarea apei din 131 case, 6 anexe gospodărești, 110 curți, 25 beciuri, 84 subsoluri de bloc, 101 străzi, 6 instituții publice, 8 operatori economici.

Totodată, echipajele operative au derulat misiuni pentru degajarea a 31 elemente de construcție, 191 de copaci doborâți de vânt, 26 stâlpi căzuți pe carosabil, fiind avariate 9 case, 2 anexe, 3 instituții publice, 17 blocuri și 129 autoturisme.

Din cauza copacilor căzuți pe carosabil, circulația rutieră a fost temporar blocată pe 1 drum național (DN 15E/MS) și pe 5 drumuri județene (DJ 503/TR, DJ 504/TR, DJ 504B/TR, DJ 506/TR și DJ 543/SV), iar echipe specializate s-au aflat în teren pentru remedierea situației și reluarea traficului rutier. 

40 de mesaje RO-ALERT

De asemenea, pentru preîntâmpinarea situațiilor care să pună în pericol vieți și bunuri, la nivel național, au fost transmise 40 mesaje de avertizare a populației prin intermediul sistemului RO-ALERT, în 19 județe (AB, AG, CJ, CL, CS, CT, DB, DJ, GJ, GR, IF, IL, MH, MS, OT, PH, TL, TR și VL) și municipiul București.

Totodată, pentru furnizarea răspunsului optim la solicitările de sprijin, apărute în zonele vizate de vremea neprielnică, au fost activate Centrele Județene de Coordonare și Conducere a Intervenției, prin operaționalizarea Grupelor Operative la inspectoratele pentru situații de urgență din 16 județe (AB, AG, CJ, CL, CS, DB, DJ, GJ, GR, IL, MH, MS, OT, TL, TR și VL) și municipiul București.

Persoane blocate în autoturism din cauza apei

În localitatea Drobeta Turnu Severin, din județul Mehedinți, și în municipiul București, echipajele specializate au intervenit pentru recuperarea celor 5 persoane aflate în autoturismele surprinse de cantitatea mare de apă.

La acest moment, pompierii bucureșteni se află în teren și intervin pentru înlăturarea efectelor survenite ca urmare a manifestării fenomenelor hidrometeorologice.

Salvatorii rămân la datorie pentru intervenția promptă la solicitările cetățenilor aflați în dificultate, iar evoluția fenomenelor hidrometeorologice este permanent monitorizată la nivelul IGSU”, se arată în comunicatul emis presei.

ANM a emis cod galben de inundații

Hidrologii au emis, vineri, o avertizare de tip cod galben de inundații. Pericol de inundații este pe mai multe râuri din Moldova. Specialiștii spun că ar putea fi depășite cotele de atenție.

Potrivit hidrologilor „ca urmare a precipitațiilor înregistrate, a celor prognozate și propagării, se pot produce scurgeri importante pe versanți, torenți, pârâie, viituri rapide pe râurile mici cu posibile efecte de inundații locale și creșteri de debite și niveluri cu posibile depășiri ale cotelor de atenție.”

Sunt vizate „râurile din bazinele hidrografice: Miletin – bazin superior și afluenți bazin mijlociu și inferior, Jijioara (afluenți ai râului Jijia), județele: Botoșani și Iași.”

Codul galben de inundații va fi valabil vineri, până la ora 12.00.

Prăpăd și în Capitală

Furtuna a făcut prăpăd și în Capitală, seara trecută. 

”Ca urmare a fenomenelor meteo, pe durata codurilor portocaliu și roșu, începând cu ora 22:00 până în această dimineață, ora 05:00, pompierii ISU B-IF au gestionat 397 de intervenții (331 în București și 66 în județul Ilfov). 
Acestea au constat în;
•⁠  ⁠327 de inundații;
•⁠  ⁠60 de copaci căzuți;
•⁠  ⁠7 stâlpi de electricitate;
•⁠  ⁠și 3 acoperișuri luate de vânt.

Au fost afectate în total:
•⁠  ⁠107 străzi;
•⁠  ⁠208 locuințe, gospodării și subsoluri;
•⁠  ⁠și 71 de autoturisme.
Se acționează în continuare pentru rezolvarea situațiilor semnalate”, anunță ISU.

O nouă avertizare cod galben

Iar Administrația Națională de Meteorologie a emis o nouă avertizare cod galben de furtuni severe, valabilă astăzi, între orele 12:00 și 23:00. 

În intervalul menționat, în Dobrogea, Muntenia, sudul Moldovei, în estul și sud-estul Transilvaniei, și local la munte vor fi perioade cu instabilitate atmosferică.

Aceasta se va manifesta prin averse torențiale, descărcări electrice, intensificări de scurtă durată ale vântului, izolat vijelii (rafale în general de 55...70 km/h) și grindină.

În intervale scurte de timp, sau prin acumulare, cantitățile de apă vor fi de 25...30 l/mp și izolat de peste 50 l/mp.

Astfel de fenomene vor fi pe arii restrânse și în restul țării. 

În sudul Banatului și în sud-vestul Olteniei, din a doua parte a zilei vor fi intensificări ale vântului cu viteze la rafală în general de 55 km/h.

×
Parteneri
x close