Antena 3 CNN Actualitate Harghita. Aproape 100.000 de pelerini au participat la ceremonia de Rusalii, din Şumuleu Mic (VIDEO)

Harghita. Aproape 100.000 de pelerini au participat la ceremonia de Rusalii, din Şumuleu Mic (VIDEO)

Harghita. Aproape 100.000 de pelerini au participat la ceremonia de Rusalii, din Şumuleu Mic (VIDEO)
Sursa foto: pelerinaj
22 Mai 2010   •   12:09

Peste 100.000 de persoane au participat, sâmbătă, la cel mai mare pelerinaj catolic din Europa Centrală şi de Est, pe dealul Şumuleu Mic, din judeţul Harghita, unde a fost oficiată tradiţionala liturghie de Rusalii.

Pelerinajul de la Şumuleu Ciuc a început în jurul orei 11.00.

În fruntea pelerinilor care a urcat pe dealul Şumuleu Mic s-a aflat cel mai merituos elev al Liceului Romano-Catolic "Segito Maria" din Miercurea Ciuc, care a purtat Drapelul Sfânt al Şumuleului, "Laborum", având o greutate de 25 de kilograme. Alături de el au fost preoţii care au oficiat slujba de Rusalii.

Potrivit estimărilor jandarmilor, pe drumurile care duc la locul pelerinajului au fost aproximativ 90.000 de pelerini.

Foarte mulţi pelerini au venit încă de vineri seară şi au participat la priveghiul care a avut loc toată noaptea în Catedrala Franciscană.

Două trenuri, "Rapidul Secuiesc" şi "Expresul Şumuleu", au adus la Miercurea Ciuc, sâmbătă dimineaţa, aproximativ 2.000 de pelerini din Ungaria, care au fost aşteptaţi în gară de localnici îmbrăcaţi în costume tradiţionale, cu pălincă şi colac secuiesc.

Slujba a fost ţinută de călugărul franciscan Bojte Csaba din Deva, preşedinte al Fundaţiei "Sfântul Francisc", care are grijă de copiii orfani.

La slujbă a participat şi Jose Rodriguez Carballo, conducătorul Ordinului Franciscanilor în lume.

La pelerinaj au mai luat parte vicepremierul Ungariei, Semjen Zsolt, şi ministrul Apărării din Ungaria, Hende Csaba.

Pelerinajul catolic de la Şumuleu Ciuc îşi are originea în secolul al XV-lea.

Încă din secolul al XV-lea, credincioşii catolici au început să se adune la Şumuleu, cu ocazia sărbătorilor Sfintei Fecioare Maria. Cel mai important moment al pelerinajului îl reprezintă anul 1567, când principele Transilvaniei, Ioan Sigismund, a încercat să impună credincioşilor catolici din scaunele secuieşti Ciuc, Gheorgheni şi Casin religia unitariană. Adunaţi sub conducerea preotului Istvan din Joseni, credincioşii au pornit spre Harghita pentru a înfrunta armata principelui. În acest timp, cei rămaşi acasă, femeile, bătrânii şi copiii, s-au adăpostit în biserică şi s-au rugat Fecioarei Maria să-i ajute în apărarea credinţei.

După respingerea atacului, soldat cu victoria catolicilor, împodobindu-şi steagurile de luptă cu ramuri de mesteacăn, bărbaţii s-au întors la Şumuleu pentru a mulţumi Fecioarei pentru obţinerea victoriei.



Antena3.ro



×
Subiecte în articol: pelerinaj pelerini Rusalii catedrala
Parteneri
Cât costă coșul de cumpărături cu două săptămâni înainte de Paște
x close