Antena 3 CNN Actualitate Hunedoara: Peste 1.500 de angajaţi ai CEH, în şomaj tehnic

Hunedoara: Peste 1.500 de angajaţi ai CEH, în şomaj tehnic

Hunedoara: Peste 1.500 de angajaţi ai CEH, în şomaj tehnic
04 Feb 2016   •   19:00

Peste 1.500 de angajaţi ai Complexului Energetic Hunedoara (CEH) ar putea fi afectaţi de măsura administraţiei ce propune intrarea în şomaj tehnic, prin rotaţie, a personalului TESA şi a celui indirect productiv, potrivit unor calcule efectuate joi de Sindicatul 'Muntele', reprezentativ la nivel de companie.

'Administraţia nu a consultat sindicatul în ceea ce priveşte decizia acesteia de a trimite salariaţii în regim de aşteptare-şomaj tehnic. Nu suntem împotriva măsurilor de salvare a CEH de la faliment, dar ele trebuie să fie obiective şi să ţină cont de realitatea de la locurile de muncă', a declarat, pentru Agerpres, preşedintele Sindicatului 'Muntele', Petre Nica.

Acesta a menţionat că nu deţine date certe în ceea ce priveşte plecarea unor angajaţi în şomaj tehnic, dar din informaţiile pe care le are măsura ar urma să afecteze circa 360 de salariaţi de la termocentrala Mintia, 130 de la termocentrala Paroşeni, 780 de la Mina Lupeni şi 590 de la Mina Livezeni.

Preşedintele Sindicatului 'Muntele' a arătat că trimiterea angajaţilor indirect productivi în şomaj tehnic intră în contradicţie cu circuitul normal de producţie, în sensul că este nevoie de oameni care să desfăşoare activităţile de transport a cărbunelui, de monitorizare a concentraţiei de gaz metan din galeriile din subteran, de evacuare a apelor de mină şi de serviciile de întreţinere a instalaţiilor.

'Cum să-i trimiţi acasă pe aceşti oameni, când ai angajaţi la muncă, în subteran?', a punctat liderul sindical.

Nica a menţionat că intenţia administraţiei CEH, de a trimite în şomaj tehnic salariaţii TESA şi pe cei indirect productivi, va fi tema principală a întâlnirii pe care conducerea Sindicatului 'Muntele' o va avea vineri cu administratorul special al societăţii.

Conform planului conducerii CEH, personalul TESA ar urma să rămână acasă, prin rotaţie, timp de 10 zile, iar angajaţii cu statutul de indirect productiv nu vor merge la serviciu timp de cinci zile, în urma unui grafic ce urmează să fie stabilit. Pentru perioada în care nu vor merge la muncă, angajaţii în cauză vor fi plătiţi cu 75% din salariu.

CEH numără circa 6.300 de salariaţi care lucrează la minele de cărbune Lonea, Lupeni, Livezeni şi Vulcan, precum şi la termocentralele Mintia şi Paroşeni. Compania se află în procedură de insolvenţă.

×
Subiecte în articol: somaj tehnic
Parteneri
Sărbătoarea Paştelui în lume. Tradiţii şi obiceiuri inedite, în mai multe țări
x close