Antena 3 CNN Actualitate Imagini exclusive din încăperile închise ale Castelului Peleș. Comori inestimabile și turnuri crăpate

Imagini exclusive din încăperile închise ale Castelului Peleș. Comori inestimabile și turnuri crăpate

Tot castelul Peleș este perfect funcțional. Fiecare încăpere pare pregătită să primească oaspeți, deși castelul are o vechime de peste 100 de ani. Și totuși, construcția are nevoie de reparații urgente, acoperișul și terasele strigă după ajutor.

Imagini exclusive din încăperile închise ale Castelului Peleș. Comori inestimabile și turnuri crăpate
Sursa foto: Pixabay
de Redacția Antena 3 CNN    |    10 Oct 2021   •   16:47

Retrocedat familiei regale în 2007, domeniul de la Sinaia poate beneficia de restaurare cu fonduri publice, fiind monument istoric.

Una dintre comorile ascunse ale Peleșului este acoperișul retractabil. Puțini vizitatori au avut norocul să surprindă momentul în care se acționează plafonul mobil. Acesta se află chiar deasupra holului de onoare, în dreptul luminatorului decorat cu vitralii.

„Arhitecții care au construit castelul au considerat important să facă acest acoperiș mobil pentru a asigura ventilația naturală a întregului imobil.

Având în vedere că în jurul holului de onoare sunt dispuse toate încăperile, pe toate nivelurile, de la demisol, parter, etaj și cele 3 mansarde.

Se acționează în sezonul de vară în momentul în care se află un număr mai mare de vizitatori. Se creează o diferență de temperatură, umiditate, vizitatorii schimbă microclimatul. Colegii conservatori, urmărind aparatele, consideră oportună sau nu deschiderea acoperișului.”, ne spune Valentin Răileanu, șeful serviciului tehnic al Muzeului Național Peleș.

Tot la nivelul acoperișului se află și cea mai mare problemă a Peleșului. De 15 ani, plouă prin acoperiș în turnul central, și nu numai.

Urmăriți reportajul integral aici:

 

×
Subiecte în articol: castelul peles
Parteneri
Ministrul Energiei a decis ce se va întâmpla cu taxa pe soare
x close