Antena 3 CNN Actualitate Imagini în exclusivitate: Retrocedările grupării Iohannis

Imagini în exclusivitate: Retrocedările grupării Iohannis

Imagini în exclusivitate: Retrocedările grupării Iohannis
23 Noi 2018   •   21:54

Scandalul retrocedărilor din Sibiu făcute de Primărie către Forumul Democrat al Germanilor din România a început în urmă cu 11 ani. În februarie 2007, Hans Klein, în calitate de președinte al Forumului, a depus la Judecătoria Sibiu o cerere de chemare în judecată împotriva Primăriei. 

În acțiunea civilă depusă la instanță, FDGR Sibiu cerea magistraților să constate calitatea de succesor în drepturi al organizației față de Grupul Etnic German, care fusese dizolvat prin decret.

Judecătoarea Maria Morar a dat o decizie în favoarea forumului, iar zeci de imobile au fost retrocedate. 

Una dintre cele mai importante clădiri care a fost dată FDGR-ului lui Iohannis a fost clădirea în care funcționează Căminul Pentru Persoane Vârstnice. Căminul a funcționat în continuare în același imobil, numai că statul a trebuit să plătească o chirie pentru asta. La vremea respectivă, presa locală scria că serviciul public, Căminul Pentru Persoane Vârstnice din cadrul Primăriei Sibiu, trebuia să plătească o chirie pentru FDGR de aproximativ 10.300 de lei. Așadar, în urma retrocedării , Primăria lui Iohannis trebuia să plătească bani forumului condus tot de Iohannis. 

În cadrul procesului din instanță, reprezentanții Primăriei din Sibiu nici măcar nu s-au prezentat. Mai mult, au lăsat la latitudinea judecătorului decizia, fără să lupte să țină imobilele în proprietatea statului. 

În Sibiu, mai bine de 50 de școli, grădinițe și licee au fost retrocedate către Biserica Evanghelică sau Forumul Democrat al Germanilor din România. Unele clădiri de școli retrocedate sunt acum goale. Un exemplu ar fi Liceul Agricol situat în centrul orașului, care a fost evacuat. Copiii au fost mutați la altă școală. Liceul deținea cantină, internat și restaurant. Presa locală susținea, la vremea respectivă, că înainte de retrocedarea către FDGR, liceul fusese modernizat din bani publici, de la Ministerul Educației și din fonduri ale Primăriei. 

Același lucru s-a întâmplat și în cazul Liceului de Artă din Sibiu. Clădirea a retrocedată de Primărie către Biserica Evanghelică, iar apoi Primăria a trebuit să plătească bani. Chiria plătită de stat pentru acest liceu a fost cea mai mare, peste 17.000 de lei. 

Retrocedată a fost și clădirea Filarmonicii din Sibiu. Sibienii spun că sala Filarmonicii avea cea mai bună acustică. Fostul sediu al Filarmonicii a fost transformat în restaurant cu specific nemțesc.

Lista clădărilor retrocedate este lungă. Jurnalistul Albin Marinescu a făcut de-a lungul timpului investigații, dar și mai multe plângeri penale care au fost clasate de procurori. Multe clădiri care au ajuns pe mâna FDGR fuseseră chiar recondiționate din bani publici înainte de retrocedare. 

×
Subiecte în articol: Iohannis imagini
Parteneri
Perioada care se va lua în calcul la pensie. Anunțul ministrului Muncii
x close