Antena 3 CNN Actualitate Încă o nedreptate a regimului Băsescu

Încă o nedreptate a regimului Băsescu

Încă o nedreptate a regimului Băsescu
Sursa foto: Foto: Agerpres
08 Sep 2019   •   21:51

Răzvan Dumitrescu și Mircea Badea au prezentat în emisiunea „Edției Specială” cum funcționa statul mafiot pe vremea în care Traian Băsescu era președinte.

Într-o postare pe blogul personal, profesorul Dan Voiculescu semnalează nedreptățile care s-au făcut în cazul evaluării  terenul și clădirile Institutului de Cercetări Alimentare.

„Vineri, 5 septembrie 2019, am sesizat mai multe instituții ale statului român cu privire la o nedreptate obiectivă comisă în regimul Băsescu. Redau integral textul acestei sesizări:

I. În data de 12.09.2008, doamna Aurelia Nicolae, specialist DNA a realizat un raport de constatare tehnico-științific în urma căruia terenul și clădirile Institutului de Cercetări Alimentare (ICA) au fost evaluate la suma de 60 de milioane de euro. Referitor la această evaluare s-au ridicat obiecții multiple (de la modalitatea improprie de calcul, până la presiunile exercitate asupra expertului – confirmate inclusiv prin declarația notarială a altui expert DNA). Fără a intra în detalii (care sunt publice și se pot consulta oricând) rețin doar diferențele uriașe dintre evaluările și estimările efectuate înainte și după raportul de evaluare întocmit de Aurelia Nicolae.

3.206.126 USD
în 2003

conform evaluatorului DNA, Mihai Papasteri

55.467.793 EURO
în 2008

conform specialistului DNA, Aurelia Nicolae

10.400.000 euro
în 2015

conform evaluării ANAF

16.363.412 euro
în 2016

conform ANABI cand încearcă să le valorifice

13.780.337 euro
în octombrie 2018

conform anunțului ANAF când a fost publicat anunțul de licitație

II. În data de 8 august 2014, un complet de judecători a stabilit că în dosarul referitor la privatizarea fostului Institut de Cercetări Alimentare, prejudiciul este de 60 de milioane de euro. În urma acestei decizii peste 10 familii au fost îndatorate pe viață.

III. În august 2019, ANAF a vândut terenul respectiv, la a patra licitație (la primele 3 nu s-au găsit cumpărători), cu suma de 9 milioane de euro.

Așadar, în condițiile în care, în intervalul de timp scurs între 2014 și 2019 nu poate fi vorba de nicio scădere a valorii proprietăților imobiliare (din contră, prețul terenurilor a crescut în București, în medie, cu 25%), diferența de zeci de milioane de euro între valoarea stabilită prin expertiză și cea confirmată real, în urma vânzării (și mult mai apropiată de toate celelalte evaluări), probează, în mod obiectiv, o gravă eroare care a condus la o nedreptate evidentă.

În România noastră, dincolo de simpatii și antipatii politice, de prejudecăți și stereotipuri pozitive sau negative, ce șanse sunt ca această eroare să fie îndreptată?”, scrie profesorul Dan Voiculescu pe blogul personal.

×
Subiecte în articol: Editie Speciala Dan Voiculescu
Parteneri
Primul sondaj după ce Firea a intrat în cursa pentru Primăria Capitalei
x close