Antena 3 CNN Actualitate Incendiu puternic la spitalul din Suceava. Peste 300 de mame, copii și nou născuți, scoși din saloane în miez de noapte

Incendiu puternic la spitalul din Suceava. Peste 300 de mame, copii și nou născuți, scoși din saloane în miez de noapte

Un incendiu puternic a izbucnit în noaptea de miercuri spre joi la Spitalul Județean Suceava, la Secția Ginecologie. Flăcările au izbucnit la etajul patru al unității medicale iar sute de pacienți au fost scoși din saloane în miezul nopții. Șase etaje au fost evacuate din cauza fumului dens care a ajuns peste tot.

Incendiu puternic la spitalul din Suceava. Peste 300 de mame, copii și nou născuți, scoși din saloane în miez de noapte
Sursa foto: ISU Suceava
de Laura Dinu    |    03 Feb 2022   •   07:08

Printre bolnavii aflați în pericol au fost mame, copii și nou născuți. Din fericire nimeni nu a fost rănit. 

”Al meu are cinci ani, era în perfuzii, așa l-au luat și au fugit. Era și fum, nu se vedea nimic”, povestește tatăl unuia dintre copiii evacuați. 

Incendiul s-a produs pe secția Obstetrică-Ginecologie

Focul a izbucnit într-un salon de la etajul patru al spitalului, la secția de Obstetrică-Ginecologie. 40 de paciente erau internate acolo. Medicii și asistentele au fost primele care au intervenit pentru a stinge flăcările dar fumul se extindea rapid. În doar câteva minute a ajuns până la etajul nouă. 

”În urma cu cca. 15 minute (ora 00:45) prin SNUAU 112 a fost sesizată producerea unui incendiu la etajul 4 al Spitalului Județean Suceava (Secția ginecologie)

La fața locului au fost dirijate echipaje de ordine publică pentru asigurarea zonei și sprijinirea echipajelor ISU în vederea evacuării eventualelor victime.

Acțiunile sunt în dinamică”, anunța Alin Găleată, purtător de cuvânt ISU Suceava, noaptea trecută.

A fost activat planul roșu

Pompierii au activat planul roșu de intervenție și au chemat în sprijin și colegi de la alte subunități din județ. Din fericire, au reușit să stingă rapid focul. 

”S-a manifestat cu degajări mari de fum, astfel că prioritatea noastră numărul unu a fost evacuarea tuturor persoanelor din această zonă. Toți pacienții care au evacuați au fost duși undeva în zona Primiri Urgențe”, a mai spus Alin Găleată. 

”Sunt jos la parter, nu îi lasă să iasă afară, sunt cu ei în brațe. Cu nou născuții în brațe, cu pături pe ei”, spune un părinte. 

329 de pacienți au fost evacuați

În total, 329 de pacienți au fost evacuați. 227 de adulți și peste 100 de copii. Printre ei s-au numărat și 57 de nou născuți. Doar o minune a făcut ca nimeni să nu pățească nimic.  

”Nu sunt pacienți afectați fizic. Se evaluează dacă fiecare pacient este în deplină siguranță și, de asemenea, acum își stabilesc cele mai rapide măsuri de relocare”, a declarat Irina Vasilciuc, administrator județul Suceava. 

››› Vezi galeria foto ‹‹‹

Cauza incendiului nu este cunoscută

Aproape toți bolnavii au revenit în saloanele lor. Mai puțin pacientele de la etajul 4. Pentru ele s-au căutat locuri în alte secții. 

”Nu știm deocamdată cauza, este în curs de identificare. Bănuim că de la un sistem de alarmare de la patul pacientului”, spune Dan Teodorovici, purtător de cuvânt Spitalul Județean Suceava. 

Instituția avea toate avizele 

Conducerea spitalului și autoritățile locale spun că unitatea medicală avea toate avizele necesare. 

”Etajul patru are toate autorizațiile necesare, printre care și autorizație de incendiu”, a mai spus purtătorul de cuvânt al spitalului. 

O anchetă a pompierilor va stabili cu exactitate cum s-a produs incendiul. 

Incendiul a fost lichidat în 10 minute

”Pompierii militari suceveni au intervenit pentru localizarea și lichidarea unui incendiu, izbucnit la Spitalul Județean de Urgență Suceava. Inițial, la fața locului s-au deplasat forțele și mijloacele de la Detașamentul de Pompieri Suceava (5 autospeciale cu apă și spumă, o descarcerare ușoară, o autoscară de intervenție la înălțime, o ambulanță SMURD B2 și o Autospecială de Transport Personal și Victime Multiple - ATPVM), ulterior fiind activat și Planul Roșu de Intervenție.

Astfel, pe lângă subunitățile pompierilor militari suceveni, au mai fost solicitate resurse și de la Inspectoratele pentru situații de urgență Botoșani și Iași, în total, fiind alocate intervenției, etapizat, 7 autospeciale cu apă și spumă, 8 ambulanțe SMURD, 3 autoscări de intervenție la înălțime, 5 Autospeciale de Transport Personal și Victime Multiple, 2 autospeciale de intervenții complexe și un echipaj pentru descarcerare. De asemenea, în sprijin, au intervenit și 9 echipaje ale Serviciului de Ambulanță Județean Suceava.

Deoarece incendiul a fost localizat în timp scurt, din totalul forțelor și mijloacelor alocate, o parte au fost întoarse la bază. La sosirea primelor echipaje, incendiul se manifesta, cu flacără și degajări de fum, la elemente combustibile ale instalației electrice (izolație cabluri) și ale instalației de ventilare, dispuse în planșeul holului de la etajul IV (Secția Obstetrică-Ginecologie), în dreptul salonului nr. 7.

Din fericire, nu s-au înregistrat victime. Concomitent cu acțiunea de stingere, s-au derulat misiunile de căutare-salvare-evacuare a tuturor persoanelor (pacienți, personal medical și auxiliar) de la nivelul etajului IV și de la etajele superioare (V-IX).

Pe parcursul intervenției au fost evacuați, de către pompierii militari și de către personalul de pe locul de muncă, 329 de pacienți, dintre care, 102 copii (57 nou-născuți). Pacienții au fost evacuați pe secțiile de la etajele inferioare și în Unitatea de Primiri Urgențe. Aceștia nu au suferit probleme medicale cauzate de arsuri sau intoxicații cu fum și gaze toxice.

Incendiul a fost localizat la ora 0:42, iar lichidarea acestuia a fost declarată 10 minute mai târziu.

Cauza probabilă de izbucnire a flăcărilor a fost efectul termic al curentului electric, generat de un aparat electric (care făcea parte din agregatul de ventilare) cu defecțiuni”, se arată în comunicatul emis presei.

×
Subiecte în articol: incendiu Suceava
Parteneri
Ministrul Muncii anunță trei tipuri noi de vouchere pentru români
x close